h

Brief Sp Rheden aan de pomphouders Total in gemeente Rheden/Brummen

7 september 2005

Brief Sp Rheden aan de pomphouders Total in gemeente Rheden/Brummen

Datum: Dieren, 07 september 2005

Geachte heer, mevrouw,

Op 1 april 2005 zijn Burma Centrum Nederland en de Burmese vluchtelingengemeenschap in Nederland een campagne begonnen tegen de investeringen van Total in Burma. De campagne werd ingeluid met een ludieke actie bij het hoofdkantoor van Total in Voorburg. De Nederlandse campagne wordt gesteund door zo’n 15 banken, bedrijven, vakbonden, politieke partijen en maatschappelijke organisaties. De Nederlandse campagne vormt onderdeel van een internationale campagne tegen Total’s investeringen in Burma, die dit jaar is opgestart en actief wordt ondersteund in 18 landen. De campagne zal niet worden gestopt totdat Total haar investeringen in Burma stopzet en tevens aangeeft dat het bedrijf geen nieuwe investeringen in Burma zal doen. Ook de Socialistische Partij (SP) steunt deze campagne. De SP afdeling Rheden/Brummen richt daarom deze brief aan u als pomphouders in ons werkgebied.

Burma wordt geregeerd door een van de meest extreme dictaturen in de wereld. De mensenrechten worden er op uitzonderlijk grove wijze geschonden. Een deel van de mensenrechtenschendingen is, volgens internationale mensenrechtenorganisaties, gerelateerd aan de gaspijpleiding waarbij Total betrokken is. Ook steunt Total in de praktijk Burma’s dictators, aangezien deze fors verdienen aan de export van gas door onder meer Total.

Alle mooie pr-praatjes van het Franse (en Nederlandse) Total-kantoor ten spijt: in Burma vindt op grote schaal leed plaats, mede dankzij Total. Martelingen, verkrachtingen en slavernij, ook in het pijpleidinggebied, zijn er aan de orde van de dag. Dit dient te stoppen en daarom moet Total zich uit Burma terugtrekken. Ook dient Total een verklaring af te leggen dat het geen nieuwe contracten in Burma tekent.

Ook de Burmese oppositie en Burma’s Nobelprijswinnares voor de Vrede, Aung San Suu Kyi, roepen Total al jaren op zich terug te trekken uit Burma.

Uiteraard begrijpen wij dat u persoonlijk niet verantwoordelijk bent voor al deze misstanden. Maar het bedrijf Total is dat wel. Wij hebben begrip voor het feit dat u kleine zelfstandige ondernemer bent, met slechts 1 van de ruim 600 tankstations in Nederland. Toch vinden wij dat ook u zich bewust moet zijn van de rol van Total en daarom uw verantwoordelijkheid moet nemen.

We vragen u dan ook dringend om uw zorgen over het bovenstaande kenbaar te maken aan de directie van Total in Voorburg. We zouden het bijzonder op prijs stellen indien u hen vraagt om het hoofdkantoor van Total in Parijs onder druk te zetten, opdat Total zich uit Burma terugtrekt. Graag zouden ook wij, SP afdeling Rheden, binnen twee weken van u uw standpunt vernemen. Desgewenst kunt u met ons een afspraak maken om eens van gedachten te wisselen over dit onderwerp. Eventueel zullen wij ons genoodzaakt zien om de klanten van uw Total-tankstation te informeren over de slechte invloed van Total op de situatie in Burma.

Hartelijk dank voor uw steun.

Met vriendelijke groet,

namens de SP Afdeling Rheden

Rikus Brader, voorzitter

www.burmacentrum.nl

U bent hier