h

Manifestatie op 4 november in Den Haag, voor een GENERAAL PARDON

6 november 2006

Manifestatie op 4 november in Den Haag, voor een GENERAAL PARDON

Generaal Pardon 041106

Zaterdagmorgen vertrok ik (Lyan) met de bus, georganiseerd door Vluchtelingen Platform Arnhem, met veel medestanders en veel vluchtelingen, naar de manifestatie in Den Haag.
Zo’n 5000 betrokkenen verzamelden zich daar om nog één keer een ferm geluid te laten horen: wij willen een Generaal Pardon voor iedereen die hier kwam vóór 1 april 2001 en nog steeds wacht. En we willen dat er geen kinderen in cellen zitten in Nederland. En we willen een humaan asielbeleid.

Het was een beladen middag, met veel bekende sprekers, bv. Hedy D‘Ancona, Huub Oosterhuis, Katja Schuurman, Anja Meulenbelt, Bisschop van Luyn als woordvoerder van de Raad van Kerken. Ook veel onbekende sprekers, vooral vluchtelingen die iets vertelden over hun dagelijkse realiteit, waar bij soms de tranen kwamen – en ook dat is indrukwekkend! Veel muziek ook, van bv. Huub van der Lubbe en Hind.
Huub Oosterhuis hield een vlammend betoog over de menselijkheid in onze samenleving. Hij riep JP Balkenende op zich te melden bij NOVA of Nieuwspoort of een ander programma om daar in gesprek te gaan met een vertegenwoordiger van deze vluchtelingen en hun organisaties. Dat is weliswaar moeilijker dan opkomen voor Lingo, maar ook veel noodzakelijker!
Ontroerend vond ik Kaouter, 12 jaar en ‘vriendinnetje’ van Hanneke Groenteman. Op de vraag wat ze tegen alle politici zou willen zeggen, antwoordde ze alleen maar: “Doe normaal!” En wat ze daarmee bedoelde? “Dat ze moeten doen zoals ze willen dat anderen ook met hen doen”.
Zo simpel is het inderdaad...

Zie voor mooie verslagen met prachtige foto’s ook www.sp.nl en het weblog van Anja Meulenbelt.

Generaal Pardon 041106

U bent hier