h

SP Rheden: aan de slag met Centra voor Jeugd en Gezin

28 mei 2008

SP Rheden: aan de slag met Centra voor Jeugd en Gezin

Onderstaande bijdrage is uitgesproken door de SP fractie tijdens de raadsvergadering van 27 mei 2008.

Het is iedereen duidelijk dat deze landelijke coalitie niet de onze is. Maar dat het opzetten van lokale Centra voor Jeugd en Gezin ‘met kracht ter hand wordt genomen’, ondersteunen we van harte. Er valt veel te winnen.
Het is goed om te streven naar een laagdrempelig centrum waar iedereen terecht kan met vragen en zorgen over kinderen. En het is goed als de diverse hulpverlenende instanties fysiek bij elkaar gaan zitten en de lijnen tussen hen veel korter worden. Nu gaat er nog teveel fout door gebrek aan overleg en samenwerking.

Natuurlijk zijn er ook risico’s bij het ontwikkelen van grote plannen: Het risico van de bureaucratie bijvoorbeeld, er zal geen winst behaald worden als de centra van papier blijven en het overleg alleen in protocollen vastligt.
En financiële risico’s zijn er ook. Wat gebeurt er na 2011? En wat gebeurt er als de coalitie van CDA, PvdA en CU valt? Je kunt het onbehoorlijk overheidshandelen noemen, dat hier geen duidelijkheid over is.

Desalniettemin steunen wij dit raadsvoorstel van harte. Het is goed om hierin voortvarend te zijn en plannen te ontwikkelen voor een goede opzet van de Centra voor Jeugd en Gezin in onze gemeente. Het geld is er voor, nu meedenken betekent ook in de gelegenheid zijn zelf mede vorm te geven. Een eigen lokale, of regionale, visie is voorwaarde voor de effectiviteit van een CJG. En een beetje meekijken bij anderen is mogelijk, landelijk zijn er zeker 20 plaatsen waar CJG-achtige voorzieningen al draaien.

Zo vinden wij dat gekeken moet worden naar de mogelijkheid om ook bv. de peuterspeelzalen, de kinderopvang en wellicht ook het jongerenwerk en bv. de schulphulpverlening bij de CJG’s te betrekken.
Het is de SP onduidelijk wat we kunnen bereiken met uitstel. Dat betekent wellicht dat de andere noordelijke KAN-gemeentes doorgaan met ontwikkeling met HGM, en wij, ooit, alleen nog maar kunnen aansluiten bij plannen van anderen.
Nu oppakken, kritisch zijn op de invulling en streven naar echte verbeteringen, lijkt de SP de juiste weg om hier mee om te gaan.

Het raadsvoorstel is aangenomen, waarmee besloten is:
- In te stemmen met twee CJG’s in de gemeente Rheden, die gebruikmaken van de regionale backoffice, waarvan één in Dieren en één in Velp.
- De door het Rijk beschikbaar gestelde middelen (BDU-CJG) beschikbaar te stellen voor realisering en exploitatie van twee CJG’s.

U bent hier