h

Pardondiner markeert einde en begin

18 juni 2008

Pardondiner markeert einde en begin

Op vrijdag 13 juni organiseerde Platform Pardon NU een diner. Platform Pardon NU werd in 2004 op initiatief van de SP opgericht, om zo gezamenlijk lokaal, regionaal én landelijk te pleiten voor een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Medio 2007 heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met de door het kabinet voorgestelde pardonregeling. Hiermee is het belangrijkste doel van het Platform Pardon NU bereikt.

Hieronder een verslag van het pardondiner, geschreven door Theo Maas (Streekjournaal, week 25)

Met een multifunctioneel diner werd afgelopen vrijdag in de aula van het Rhedens in Dieren een bijzonder moment gemarkeerd in de politieke geschiedenis van de pardonregeling voor asielzoekers. Het diner, dat werd bijgewoond door bestaande en nieuwe Nederlanders, was symbolisch.

De coördinatiegroep Platform Pardon NU wilde met het diner iedereen bedanken die de afgelopen jaren een bijdrage heeft geleverd aan de realisatie van dat pardon, dat vooral voor de hoofdpersonen, de asielzoekers, na lange jaren van wachten kwam als een opluchting. Tegelijk diende de bijeenkomst als welkom voor diegenen die Constans Pos begroette als ‘nieuwe Nederlanders’. In zijn openingswoord ging Pos in op de gebeurtenissen. Zonder in details te treden schetste hij hoe de coördinatiegroep op initiatief van de afwezige SP-voorman Rikus Brader de aansluiting zocht bij een opkomende landelijke beweging, en hoe ook de lokale politiek zich langzaam maar zeker achter het idee van een generaal pardon schaarde.

Hart onder de riem
Onder de aanwezigen was ook wethouder Jansen, die gedurende het merendeel van de periode dat het pardon op de politieke agenda stond politiek verantwoordelijk was. Jansen schetste in zijn toespraak hoe een ingewikkeld probleem vanuit het gezichtspunt van de lokale politiek tegen zijn grenzen stuit, en wekte darmee de indruk dat hij het persoonlijk misschien ook allemaal wel wat vlotter had willen regelen. Die indruk werd in de nazit nog bevestigd, toen Jansen een aantal van de aanwezige ‘pardonners’ en hart onder de riem stak en en passant afspraken maakte voor een bezoekje aan huis. De maaltijd zelf, die door een kookgroep was bereid, werd aangenaam onderbroken en begeleid door een aantal muzikale bijdragen en een Iraanse verhalenverteller.

U bent hier