h

Geen startersleningen, maar betaalbare woningen!

11 oktober 2008

Geen startersleningen, maar betaalbare woningen!

In de raadsvergadering van mei jl. kwam een collegevoorstel aan de orde met als doel het verstrekken van VROM startersleningen in de gemeente Rheden.

Huis van geldStartersleningen zijn bedoeld als ondersteuning voor mensen (tussen 21 en 45 jaar) die voor het eerst een huis willen kopen en moeilijk een hypotheek kunnen krijgen. De verwervingskosten van de woning mogen, om in aanmerking te komen voor deze lening, niet meer bedragen dan 225.000 euro. De hoogte van de starterslening bedraagt in Rheden maximaal 30.000 euro. Per kalenderjaar kan er in Rheden slechts een beperkt aantal startersleningen worden verstrekt.

De SP fractie was de enige die tegen dit voorstel stemde. De SP is namelijk van mening, dat het beter is om betaalbare huizen te bouwen, dan door allerlei kunstgrepen, zoals de starterslening, huizen betaalbaar te maken.
Er zitten, volgens de SP, negatieve kanten aan de starterslening:
Door startersleningen te verstrekken, werkt de overheid -ongewild- mee aan de verhoging van de aankoopprijzen van woningen. Het gevaar van de starterslening is ook dat mensen aan de top van hun financiële kunnen geraken, waardoor onvoorziene zaken niet meer kunnen worden opgevangen en mensen in problemen kunnen komen. Daarnaast helpt de starterslening niet de groep mensen, die sowieso al onvoldoende verdient om een huis van een bepaalde prijs te kunnen kopen (en dus niet anders kan dan huren).

Starterslening bannerDe overheid moet deze leningen volgens de SP dus niet verstrekken, omdat het geen structurele oplossing biedt voor het tekort aan betaalbare en goedkope woningen. Het is een taak voor de overheid om te komen tot goedkope en betaalbare koop- én huurwoningen, zodat alle mensen, ook zij met de kleinste beurs, echt een mogelijkheid tot kiezen krijgen. Ook in de gemeente Rheden is zeker een grote behoefte aan goedkope en betaalbare woningen.

De provincie deelt inmiddels de mening van de SP, zoals blijkt uit het onderstaande bericht dat deze week in de pers verscheen. Wat de gevolgen zijn voor Rheden, kan de Rhedense wethouder Jan Jansen nog niet zeggen. Een deel van de kosten van de startersleningen betaalt de provincie en een ander deel de gemeente.

Gelderland stopt starterslening
Arnhem – Starters op de woningmarkt kunnen geen starterslening meer krijgen via de Provincie Gelderland. Die vindt de leningen geen goed middel om mensen een kans te geven een eigen huis te koen. De provincie trok 1,7 miljoen euro uit voor de leningen. 215 mensen maakten er gebruik van. Wie nu nog een lening wil, vist achter het net. Gedeputeerde Theo Peters vindt dat startersleningen prijsopdrijvend werken. Hij steekt liever geld in de stimulering van goedkope woningbouw. Gelderland heeft 30 miljoen euro uitgetrokken om de bouw van huizen tot 170.000 euro mogelijk te maken.
(Gelderlander, 9 oktober 2008)

Al eerder stelde de Provinciale Statenfractie van de SP kritische vragen over de startersleningen

U bent hier