h

SP stemt tegen de gemeentelijke begroting 2009

6 november 2008

SP stemt tegen de gemeentelijke begroting 2009

In de Gelderlander van 6 november schrijft Leon van Wijngaarden in zijn commentaar op de Rhedense begrotingsbehandeling dat het de meeste fracties domweg ontbreekt aan de wil om zaken aan de kaak te stellen.

geldDe SP fractie heeft als enige partij tegen de begroting gestemd en had daarvoor een aantal redenen. We noemen er drie:

    1. Het veel te dure plan Bloemershof. Stijging van de geraamde kosten van € 4.1 miljoen in juni 2006, naar maar liefst € 7.2 miljoen nu. De SP fractie vreest dat het hier niet bij blijft. Dit verschil van 3 miljoen euro kost de gemeente 200.000 euro per jaar ‘kapitaallasten’!
    2. Op de plannen voor de WMO, die volgens het College en de coalitie ruimhartig moet worden uitgevoerd, wordt in 2009 € 243.000 euro gekort als je het vergelijkt met de plannen zoals ze deze zomer nog gemaakt werden.
    De in juni j.l. aangeboden kadernota begroting 2009 vermeldde een bedrag voor diverse WMO beleidsinitiatieven van € 801.000 ( structureel en incidenteel). In de nota beleidsinitiatieven 2009 wordt nu slechts gesproken over een bedrag van € 558.000.
    3. Als klap op de vuurpijl een bezuiniging van € 163.000 op de post Kinderen in
    Armoede. Deze post stond aangegeven in de in juni aangeboden Kadernota begroting
    2009 en is als sneeuw voor de zon verdwenen uit de nota Beleidsinitiatieven 2009.

Een in juli 2008 ingediende SP motie met betrekking tot de maatschappelijke participatie van kinderen uit arme gezinnen was volgens wethouder Jansen (CDA) destijds overbodig, omdat de gelden al gereserveerd waren voor het doel. Helaas zijn die gereserveerde gelden nu geheel verdwenen uit de plannen... Heeft wethouder Jansen de druk van de overige collegeleden niet kunnen weerstaan? Als u het weet, mag u het zeggen … Wij kunnen slechts gissen, maar vinden wel dat ‘een man een man een woord een woord’ bij deze wethouder deze keer erg ver te zoeken is. De notulen kunnen er nog eens op worden nageslagen, indien gewenst.

Als onze gemeente wel geld heeft voor te dure bouwprojecten, en daarvoor bezuinigt op de ‘sociale agenda’, is tegen stemmen het antwoord van de SP.

De SP heeft trouwens niet alleen maar tegen gestemd: We stemden voor een VVD motie, die vraagt om een tijdelijke regeling voor chronisch zieken en gehandicapten. We stemden voor een coalitiemotie die vraagt om in 2009 beleid te maken om kinderen in een achterstandspositie maatschappelijk mee te laten doen. En natuurlijk stemden we voor ons eigen amendement waarin wordt gevraagd het basisbedrag van de Reductieregeling te verhogen van € 125 naar € 175. (Helaas moest dit bedrag zakken naar 150 euro om voldoende meestemmers te krijgen).

Zomaar een aantal redenen waarom de SP fractie tegen de begroting heeft gestemd en voor een aantal moties met een sociaal karakter. Met incidentenpolitiek heeft het eigenlijk niets te maken.

SP fractie Rheden

Lees hier de hele bijdrage, uitgesproken op 4 november door fractievoorzitter Liesbeth Schaap

U bent hier