h

Opinie: RIVERSTONE Of: dan liever een steenfabriek!

19 april 2009

Opinie: RIVERSTONE Of: dan liever een steenfabriek!

Tijdens de oriëntatieavond in de raad van 14 april jl, presenteerden twee landschapsarchitecten hun ‘conceptplannen’ voor het terrein Riverstone. En de inmiddels bekende ronkende zinnen en opgeblazen ideeën vlogen ons weer om de oren.

De plannen varieerden van 130 tot 230 woningen en appartementen, in 2 tot 4 woonlagen, en de prijzen gaan variëren van 350.000 tot 750.000 euro. Huidig prijsniveau dan hè. En verder wordt er gedroomd over een boulevard, wandel- en fietsroutes, een strand, een jachthaven, een hotel, een drijvend zwembad en een natuurmuseum. Gesproken wordt over een totaal investeringsbudget van 62 tot 100 miljoen euro.
En, zoals één van hen zei, “met een bestemmingsverandering zal er meer dan genoeg geld vrij moeten komen om een prachtig landschap te maken”.

    Riverstone - artists impression Buro Lubbers

In de raadsvergadering van februari 2008 stemde de raad in meerderheid in met de mogelijke bestemmingswijziging van het terrein Riverstone van ‘industrie’ naar ‘wonen en recreatie’. De eigenaar van het terrein was, in samenspraak met het college, gekomen tot een voorstel hieromtrent. De SP fractie stemde toen tegen, omdat we vonden dat de voorgenomen bebouwing een te grote bouwmassa had, te hoog en te elitair was en niet zou bijdragen aan de kernkwaliteiten van het uiterwaardenlandschap in de zin van rust, ruimte, vergezichten en donkerte.

In ‘Heel de mens’, het beginselprogramma van de SP uit 1999, zijn oa. de volgende zinnen te lezen:
De maatschappij ontwikkelt zich in de richting van een brute en brutale jungle waarin het recht van de sterkste geldt; De ontwikkeling van een dergelijke kapitalistische heilstaat voor wie rijk en sterk is, dienen we met alle kracht te bestrijden; Ruimte moet meer zijn dan koopwaar, en maatschappelijke behoeften moeten boven geldelijk belang gaan; Gettovorming (ook van de rijken) en segregatie zijn niet aanvaardbaar.

Dat deze zinnen nog zeer actueel zijn, bewijzen de onfatsoenlijke plannen voor de locatie Riverstone.

    www.riverstone.nl

Wat de SP betreft ligt er al een prachtig landschap. En verdient het verreweg de voorkeur om daar weer een natuurgebied van te maken. Misschien, na de aankoop van Biljoen, nog een schone taak voor de provincie?
Mocht dat niet mogelijk zijn, dan is een nieuwe steenfabriek op deze plek voor de SP een beter idee dan de uitwerking van deze megalomane, prestigieuze en elitaire plannen.

U bent hier