h

Interview Jan Terlouw over verkoop NUON

16 mei 2009

Interview Jan Terlouw over verkoop NUON

„Ik sta versteld van zoveel kortzichtigheid.”
Jan Terlouw was minister van Economische Zaken, commissaris van de koningin in Gelderland en president-commissaris van energiebedrijf Nuon. Waar zijn opvolgers allen voorstander zijn van de verkoop van Nuon aan het Zweedse Vattenfall, is Terlouw tegen. Fel tegen.

Jan Terlouw is deze middag niet in de stemming om het zijn opvolgers naar de zin te maken. Integendeel, de oud-minister van Economische Zaken (D66) wil een statement afgeven. Hij doet dat op het moment dat de aandeelhouders – waaronder de provincie Gelderland en meer dan twintig Gelderse gemeenten – aan de vooravond staan van verkoop van Nuon aan het Zweedse Vattenfall. „Verkoop de aandelen Nuon niet. Houd ze in handen van de overheid. Ik snap niet dat politici eindeloos blijven geloven in die rationaliteits- en efficiency-argumenten van grote bedrijven. We hebben toch gezien wat er met de banken gebeurd is? Met die luchtkastelen van beursgangen en fusies? De liberalisering is te ver gegaan. De slinger van de klok moet terug.”

terlouw

Na VVD’er Hans Wiegel is Terlouw de tweede prominent uit onverwachte hoek die vindt dat Nederland een historische fout begaat door zijn energiebedrijven in buitenlandse handen te laten overgaan. Terlouw gaat net als Wiegel tegen de partijlijn in. Waar Wiegel de energiesector beschouwde als de ruggengraat van de samenleving, met Schiphol en de spoorwegen, daar ziet Terlouw in het klimaatprobleem het belangrijkste argument om Nuon in Nederlandse handen te houden.
Zelf is hij niet zonder blaam. Toen een aantal jaren geleden besloten werd dat de energiesector geliberaliseerd werd, zat hij in de Eerste Kamer voor D66. Hij stemde

voor. „Ik heb daar spijt van. Ik heb voor gestemd omdat het in het coalitieakkoord stond en mijn partij in het kabinet zat. Ik heb me aan afspraken met de partners willen houden. Niet van harte. Ik had mijn twijfels.”

Lees het hele interview met Terlouw in de Gelderlander van zaterdag 9 mei 2009.

SP-rheden wil minder Brussel

U bent hier