h

Zienswijze SP op collegevoorstel tot verkoop van NUON

27 mei 2009

Zienswijze SP op collegevoorstel tot verkoop van NUON

In de raadsvergadering van 26 mei konden alle raadsfracties hun visie laten horen op het voorstel van het college om de aandelen Nuon te verkopen.

Namens de SP fractie zei Lyan van Vliet:

Zoals u allang weet, zijn wij tegen de verkoop van Nuon. Wij vinden dat de energiebedrijven in publieke handen moeten blijven. En niet alleen de wij vinden dat, ook zo’n 90 burgers uit onze gemeente hebben u afgelopen week laten weten dat zij niet willen dat de aandelen van Rheden verkocht worden.

Energie is te belangrijk om over te laten aan de markt.

Ongeveer driekwart van de Nederlandse huishoudens en bedrijven is klant bij een van de vier publieke energiebedrijven: Essent, Nuon, Eneco of Delta. Dat kon echter wel eens snel afgelopen zijn, want naast Essent staat ook Nuon in de etalage. Een Zweedse koper heeft zich gemeld. De eigenaren, provincies en gemeenten, willen hun aandelen te gelde maken. Als dat doorgaat betekent dat privatisering en overgang in buitenlandse handen.

Wij vinden de verkoopplannen van de provincies en gemeenten kortzichtig. Ze zijn niet gebaseerd op het langetermijnbelang voor de Nederlandse economie en de Nederlandse huishoudens. De komende vijftig jaar zullen we moeten omschakelen naar een duurzame energievoorziening. Anders blijven we afhankelijk van schaarse en dure energie uit Rusland en het instabiele Midden-Oosten. Aandeelhouders van private ondernemingen hebben weinig oog voor zulke langetermijnbelangen. Daarom zijn in een geliberaliseerde markt publieke bedrijven cruciaal om onze energievoorziening ook op lange termijn veilig en betaalbaar te houden.

Het vermogen van de publieke energiebedrijven is niet van de provinciale en gemeentebestuurders. Dat geld is in honderd jaar tijd bij elkaar gebracht door de klanten. Door ons dus. De publieke energiebedrijven zijn publiek bezit.

Schaalvergroting in de energiesector zou nodig zijn om op termijn te overleven. Die stelling is niet gestoeld op de feiten. Economisch onderzoek toont aan dat de optimale schaal van een elektriciteitsproducent in de orde van 6.000 megawatt ligt. Dat is precies de grootte van Essent en Nuon. Daarnaast wijst onderzoek uit dat in Engeland en de Verenigde Staten de prijzen voor de consument door schaalvergroting in de energiesector juist omhooggingen.

Wij pleiten er daarom voor dat de verkoop van de publieke energiebedrijven wordt afgeblazen. In plaats daarvan moet er een grondig onderzoek komen naar de alternatieven.

Publieke energiebedrijven zijn geen melkkoe maar strategisch bezit!

(deze tekst is de enigzins ingekorte versie van de ingezonden brief die half april in de NRC werd geplaatst. De brief werd ondertekend door: Mohammed Benmhammed, raadslid PvdA in Leeuwarden. Jan-Willem de Boer, PvdA, wethouder Heerhugowaard. Marcel van Dam, columnist. Wouter van Dieren, directeur van milieuadviesbureau IMSA en lid van de Club van Rome. Arno van Dijk, raadslid voor het CDA in Dalfsen. Arnold Heertje, oud-hoogleraar economie UvA. Nico Heijmans, statenlid voor de SP in Noord-Brabant. Jules Iding, SP, wethouder te Oss. Hans Schenk, hoogleraar economie Universiteit Utrecht. Paul van Velthoven, publicist. Riet de Wit, wethouder Heerlen. Arie van der Zwan, oud-hoogleraar economie, Erasmus Universiteit Rotterdam)

U bent hier