h

De kogel is door de kerk: Rhedense NUON aandelen verkocht.

12 juni 2009

De kogel is door de kerk: Rhedense NUON aandelen verkocht.

De SP motie met de oproep niet akkoord te gaan met de verkoop van de Nuon-aandelen, werd op 26 mei eindelijk in stemming gebracht.

Al op 3 maart diende de SP fractie deze motie in. De motie werd twee keer doorgeschoven. Die tijd werd goed gebruikt: Op 31 maart voerden SP leden actie bij de ingang van het gemeentehuis. Folders en Nutsjes werden uitgedeeld. Vanaf 18 mei organiseerde de SP, samen met Gemeentebelangen, een e-mailactie tegen de verkoop van Nuon. 91 Mensen lieten per mail aan raadsleden en collegeleden weten, dat zij de verkoop van de Nuon-aandelen afkeurden.

Dinsdagavond 26 mei werd er dan eindelijk gestemd. SP en Gemeentebelangen stemden tegen verkoop, Groen Links en PvdA stemden verdeeld. Uiteindelijk stand: 10 raadsleden voor de motie (en daarmee tegen de verkoop van Nuon), 14 raadsleden tegen de motie (en dus voor verkoop).

Wij denken dat het goed is dat wij zo uitvoerig actie hebben gevoerd en aandacht hebben gevraagd voor deze zaak. De stemverhouding in de gemeente Rheden (10 tegen, 14 voor) leidde weliswaar tot verkoop, maar dat de weerstand breed was, werd heel duidelijk.

Het definitieve besluit tot verkoop van de aandelen NUON werd door het college genomen op 2 juni.

De belangrijkste motivaties van het College om akkoord te gaan met de verkoop waren de volgende: Duurzaamheid: Motivatie College: "Het college is van mening dat met genoemde afspraken en wetgeving voldoende borging is aanwezig is voor duurzamere energieopwekking en investering in alternatieve energiebronnen." Dit ondanks het feit dat het College kennis heeft van het feit dat Vattenfall voor de opwekking van energie voor een groot deel afhankelijk is van bruinkool en kernenergie. Vattenfall gaat € 17 miljard investeren, waarvan slecht € 5 miljard in groene energie. Bruinkool centrales blijven voor deze energieleverancier een belangrijk energieopwekker.

Leveringszekerheid/betrouwbaarheid: Motivatie College:"Als gevolg van Wet onafhankelijk netbeheer, ook wel splitsingswet genoemd, ontstaat er een netwerkbedrijf en een leveringsbedrijf. De huidige aandeelhouders blijven aandeelhouder van het netwerkbedrijf. De leveringszekerheid is daarmee gewaarborgd." Hoewel dit juist is blijft het feit dat de opwekking en levering van energie aan de markt wordt toevertrouwd. Het is bekend dat bedrijven als Vattenfall en RWE in Duitsland en Oost-Europa uit economische motieven gebruik blijven maken van sterk verouderde en vervuilende centrales, investeren in duurzame opwekking van energie is duidelijk niet hun eerste prioriteit. Daarnaast zullen als gevolg van de kosten van de overname misschien niet direct de klanten van NUON financieel de dupe worden maar zal vrijwel zeker op het gebied van service- en dienstverlening bezuinigd worden.

Redelijke prijs voor energie Motivatie College:"Betaalbare en betrouwbare energie voor de klant zijn ondermeer uitgangspunten geweest voor de samenwerking tussen Nuon en Vattenfall." In Nederland en in het buitenland zijn er voldoende voorbeelden te vinden dat marktwerking niet per definitie tot lagere prijzen leidt, het tegendeel is eerder waar. Veel economen staan tegenwoordig dan ook sceptisch tegenover de "vermarkting" van nuts-voorzieningen. Economische belangen staan in de praktijk vaak lijnrecht tegenover de "Algemene belangen".

De geïnvesteerde miljarden zal Vattenfall zo snel mogelijk willen terug verdienen en wie mag dat betalen: Juist, de klant....

Samenvattend kunnen we helaas zeggen dat de motivatie van het College mooi klinkt maar dat in de praktijk zij met de verkoop van de aandelen hiermee ook de zeggenschap over deze zaken verliest. Bovendien is het vermogen vande publieke energiebedrijven niet van provinciale en gemeentebestuurders, die nu voor zichzelf een monument willen oprichten. Dit geld is in honderd jaar bij elkaar gebracht door de klanten, dus ook door bewoners van de Gemeente Rheden.

U bent hier