h

Algemene Beschouwingen 2009

12 juli 2009

Algemene Beschouwingen 2009

De behandeling van de Kadernota 2010 op dinsdag 7 juli j.l., waarin vooruit wordt geblikt naar de begroting 2010, stond in het teken van tal van plannen om te bezuinigen en dan met name bij de onderwerpen cultuur, welzijn en jeugd.

De SP fractie heeft zich hier tegen verzet (lees hieronder onze bijdrage) en heeft zelf alternatieven aangedragen om in ieder geval te trachten elders te bezuinigen. Twee ingediende moties om de raadsvergoeding te verlagen dan wel te bevriezen haalden het net niet. Bij de eerste motie, de zware versie, stemden alleen SP en Groen Links voor. Bij de tweede motie (de lichte versie) sloot ook de Christen Unie zich aan bij de voorstemmers. Alle overige fracties stemden tegen. PvdA, Gemeente Belangen, VVD en CDA vonden bezuinigingen wel noodzakelijk, maar waren niet van zins zelf het goede voorbeeld te geven. De raadsvergoeding in de Gemeente Rheden is maximaal voor een gemeente van deze omvang.
NB. De bruto raadsvergoeding bedraagt € 1023,00 per maand. De onkosten vergoeding is € 254,00 per maand.
Ook de motie Bijzonder Bijstand of toch naar de Stadsbank haalde het niet. De SP stemde als enige voor. Doel van de motie was mensen met een minimum inkomen niet langer te verwijzen naar de Stadsbank of een andere financiële instelling om geld te lenen indien zij duurzame gebruiksartikelen (koelkast, wasmachine) moeten aanschaffen dit “om niet” te doen en te financieren uit de Bijzondere Bijstand. Zoals ook al het geval is in andere Nederlandse gemeentes. Het amendement om de Langdurigheidstoeslag aan te passen en binnen de mogelijkheden optimaal te maken, dit naar voorbeeld van heel veel gemeentes, sneuvelde met alleen de SP fractie voor.

Is er dan ook nog wat vrolijks te melden? Ja, zeker. De bezuiniging op Stichting Vluchtelingenwerk is. Ook de subsidie van K13 blijft overeind. Natuurlijk met steun van de SP fractie. Een motie van het CDA om de raad te informeren wanneer er extra rijksmiddelen beschikbaar komen met een specifiek doel b.v. armoedebestrijding hadden we misschien zelf moeten bedenken en hebben we dus ook gesteund.

De SP inbreng bij de Algemene Beschouwingen 2009

Tijdens de algemene beschouwingen van een jaar geleden sprak de SP als eerste zin haar vreugde uit over een zin uit het beleidsplan 2007-2010 van de huidige coalitiepartners:’Samen werken aan een sterk, sociaal en duurzaam Rheden dat wat te bieden heeft voor huidige en toekomstige bewoners.’
Met de voorgestelde bezuinigingen lijken daar wat barsten in te zijn gekomen en is de SP dan ook minder content. Instellingen die het niet verdienen worden de dupe van bezuinigingen. De SP is uiteraard niet tegen bezuinigen als dat nodig is, maar wel voor andere, socialere keuzes, een andere koers. Om ook zelf een daad te stellen en een goed voorbeeld te geven, stelden wij voor om ook de mogelijkheden voor bezuinigingen in eigen huis onder de loep te nemen. Daarnaast is ons aandachtspunt in deze bijdrage het minimabeleid, specifiek de langdurigheidstoeslag en de bijzondere bijstand.

Nogmaals terug naar een jaar geleden: de gemeente kondigt in juli 2008 aan dat er moeilijke tijden aankomen. Nog geen paar maanden later, in november 2008, blijken er meevallers en is er sprake van een ‘solide en passende begroting’. –waar de SP om eigen redenen trouwens tegen stemde.
Inmiddels zitten we weer in dezelfde situatie als een jaar geleden. Verdubbelde kosten van externe inhuur en de gevolgen van de recessie leiden nu tot bezuinigingen. Wij zijn benieuwd of het lukt om het wonder te herhalen en straks in november van dit jaar weer een solide en passende jubelbegroting neer te zetten. De raadsverkiezingen van 2010 komen er al snel aan!!

In juni j.l. in de Regiobode, stelde wethouder Kock dat met het toewijzen van rijksmiddelen het principe van ‘samen de trap op en samen de trap af’ geldt.
Dit geldt voor de overheid in relatie tot de lagere overheden. Het zou wat ons betreft ook moeten gelden voor de verhouding gemeente in relatie tot haar burgers.
Jammer dat dit principe slechts eenzijdig en ogenschijnlijk willekeurig toegepast is in de voorgestelde bezuinigingen in de Kadernota.
Vastgesteld kan worden dat vooral jeugd, welzijn en cultuur het moeten ontgelden. Dat noemen wij eenzijdig en ogenschijnlijk willekeurig.

Programma 1, democratisch handelen en dienstverlening, waar ook de raad en het college onder vallen, ontspringt grotendeels, op onverklaarbare wijze, de totale bezuinigingsdans.
• Wel wordt er bezuinigd op peuterspeelzaalwerk, zelfs voordat de evaluatie van de pilot gereed is
• Wel wordt er bezuinigd op Vluchtelingenwerk, waardoor veel kennis verloren dreigt te gaan
• Wel wordt er bezuinigd op de subsidie voor K13.
In de al genoemde Regiobode, in juni, zei Wethouder Kock dat men in het gemeentehuis in het najaar van 2008 ‘al op de klompen aanvoelde welke kant het op ging’. Waarom dan toch in januari 2009 komen met een Cultuurnota waarin de incidentele subsidie van € 25.000,- voor K13 structureel wordt gemaakt, om vier maanden later te besluiten in twee jaar de totale subsidie voor deze culturele instelling geheel af te bouwen. Is het in een tijd van bezuiniging door terugvallende economie misschien wel juist een uitdaging om culturele instellingen te subsidiëren, gelet op de behoefte aan culturele mogelijkheden, zo vraagt de SP zich serieus af.
Natuurlijk is het makkelijk om te roepen wat je niet wilt. Daarom nu een aantal zaken waarvan wij denken dat dat wellicht wél een tandje minder kan:
• De SP fractie vindt een begroot bedrag voor het project ‘jeugd en alcohol’ van meer dan een ton, te ruim bemeten. De helft is meer dan genoeg
• De SP fractie vindt een meer dan kritische blik op de externe inhuur meer voor de hand liggen en stelt dan ook voor geen enkele overschrijding meer toe te staan.
• De SP fractie vindt dat het College een houding van soberheid past bij bouwprojecten, we denken dan bv. aan Bloemershof. De SP fractie vraagt zich af of er wel serieus gekeken is naar de kosten van het dagelijks bestuur. Hier zou blijk gegeven kunnen worden van echt begrijpen wat het betekent om te bezuinigen, nl. beginnen bij jezelf en daarmee een goed voorbeeld geven. In het licht hiervan wensen wij trouwens ook openheid over de declaratiegegevens die in april jl. verstrekt zijn aan RTL. Deze gegevens zijn nu wel bij RTL bekend en niet bij de leden van de gemeenteraad. De SP fractie is van mening dat de verstrekte gegevens openbaar dienen te worden.De fractie van de SP heeft de volgende vragen: Wil het college de aan RTL verstrekte gegevens openbaar maken door de raadsleden hierover in te lichten? Zo ja, wanneer? En zo, nee waarom niet?
• De SP fractie vindt dat ook de kosten voor de gemeenteraad kritisch mogen worden bekeken en stelt voor de raadsvergoedingen te verlagen (of te bevriezen). Wij hebben daarvoor twee moties voorbereid, een ‘zware’ en een ‘lichte’ variant.

Bij de beleidsinitiatieven steunen wij het voorstel om te komen tot een nog betere schuldhulpverlening.
De uitkomst van het verhaal over de Langdurigheidtoeslag is wat ons betreft te mager. Een referteperiode van 3 jaar met een uitkeringsbedrag van 100% doet volgens ons meer recht aan de financiële problemen van medeburgers die hier een beroep op moeten doen. Wel willen we blijk geven van onze tevredenheid over het feit dat de Langdurigheidstoeslag al vanaf de 21 jarige leeftijd kan worden aangevraagd zoals vermeld in de Rhedenaar. Wij blijven vragen houden over de € 25.000,- voor de Geërfdenwei. Wat ons nog niet geheel duidelijk is, is dat volgens de Gelderlander van 21 april jl. er sprake is van regionale verbreding van de A12, waarin o.a. wordt gesproken over een extra fiets- en voetgangerstunnel. Hoe is de relatie tussen de genoemde € 25.000,- en deze regionale plannen?

Tot slot dienen wij nog één amendement en één motie in.
Het amendement betreft een wijziging op het voorstel voor de Langdurigheidtoeslag uit de Kadernota.
In de motie vragen we om onze Rhedense burgers op minimaniveau niet langer te verwijzen naar de Stadsbank dan wel andere financiële instellingen als zij duurzame gebruiksgoederen moeten aanschaffen. Deze zullen, binnen bepaalde regels, om niet verschaft moeten worden.

Tot zover onze bijdrage in eerste termijn.

Amendement Kadernota Landurigheidstoeslag

De Raad van de gemeente Rheden, in vergadering bijeen op 7juli 2009, sprekende over de Kadernota 2010 en de daarbij behorende beleidsinitiatieven:

Overwegende dat:

- In de onlangs vastgestelde Verordening Langdurigheidstoeslag 2009 een referte periode van 5 jaar is opgenomen,

- Genoemde referte periode in het merendeel van de Nederlandse gemeentes als te lang wordt ervaren,

- Belanghebbenden, die 3 jaar op een minimum inkomen zijn aangewezen over het algemeen
- geen reserveringsruimte over hebben,

- Het kabinet gedurende haar hele kabinetsperiode t/m mei 2011 € 350 miljoen heeft uitgetrokken voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening,

Besluit:

- In de voor 2010 vast te stellen Verordening Langdurigheidstoeslag een referteperiode van 3 jaar op te nemen.

- De normbedragen te bepalen op 100%. zijnde voor gehuwden € 486,00, voor alleenstaande ouders € 436,00, voor alleenstaanden €341,00

- De extra hiervoor benodigde middelen ad € 59.775.00(€ 104.250,00 minus € 44.475,00) te financieren uit de door het kabinet beschikbaar gestelde middelen voor Armoedebestrijding en Schuldhulpverlening in 2010 en 2011.

En gaat over tot de orde van de dag.

De Steeg, 7 juli 2009

Namens de SP-fractie

Motie Bijzondere Bijstand of toch naar de Stadsbank

De Raad van de gemeente Rheden, in vergadering bijeen op 7 juli 2009, sprekende over de kadernota 2010,

Overwegende dat,

- voor onze medebewoners in de gemeente Rheden met een uitkering op 120% van het Bijstandsniveau het problematisch is nieuwe duurzame gebruiksgoederen aan te schaffen,

- zij hiervoor eerst een beroep moeten doen op de Stadsbank dan wel andere mogelijkheden om een lening te verkrijgen,

- deze medebewoners al moeite genoeg hebben de eindjes aan elkaar te knopen,

- deze medebewoners middelen hebben om een lening af te betalen,

- voormalig staatssecretaris Aboutaleb en de VNG hebben afgesproken gemeentes te stimuleren grote terughoudendheid te betrachten bij verlenen van Leenbijstand.

- in b.v. de gemeentes Den Bosch, Amersfoort en Hilversum duurzame gebruiksgoederen “om niet” via de bijzondere bijstand worden vergoed.

Besluit,

het College opdracht te geven om nog dit jaar een zo laagdrempelig mogelijke minimaregeling te ontwikklen(binnen de bijzondere bijstand) waarin duurzame gebruiksgoederen als gift i.p.v. als leenbijstand worden verstrekt.

De Steeg, 7 juli 2009,

Namens de SP fractie,

MOTIE Raadsvergoedingen verlagen

De gemeenteraad van Rheden in vergadering bijeen op 7 juli 2009,

OVERWEGENDE DAT

• De economische recessie momenteel zijn sporen nalaat
• Het college anticipeert op een verslechterende financiële situatie door een reeks bezuinigingen in beeld te brengen
• Het college een fors aantal structurele bezuinigingen voorstelt
• De raadsvergoeding in de gemeente Rheden maximaal is, voor een gemeente van deze omvang
• Ook de onkostenvergoeding voor raadsleden maximaal is
• Deze vergoedingen per 1 januari jl. 5% en 3% verhoogd zijn
• Het niet verplicht is om deze vergoedingen op 100% te zetten
• In tijden van crisis leiderschap nodig is dat zelf de bereidheid toont ‘voor te gaan’

BESLUIT

• De raadsvergoeding en onkostenvergoeding voor raadsleden terug te brengen tot 90 % van het maximale bedrag

en gaat over tot de orde van de dag.

De Steeg, 7 juli 2009,
Namens de fractie van de SP,

MOTIE Raadsvergoedingen niet verhogen

De gemeenteraad van Rheden in vergadering bijeen op 7 juli 2009,

OVERWEGENDE DAT

• De economische recessie momenteel zijn sporen nalaat
• Het college anticipeert op een verslechterende financiële situatie door een reeks bezuinigingen in beeld te brengen
• Het college een fors aantal structurele bezuinigingen voorstelt
• De raadsvergoeding in de gemeente Rheden maximaal is, voor een gemeente van deze omvang
• Ook de onkostenvergoeding voor raadsleden maximaal is
• Het niet verplicht is om deze vergoedingen op 100% te zetten
• Vanwege de crisis het kabinet vakbonden en werkgevers oproept de lonen te matigen
• Minister Ter Horst in een brief van 17 februari 2009 aan de Tweede Kamer meedeelt dat het kabinet in het licht van de economische situatie heeft overwogen in deze kabinetsperiode niet tot verhoging van het salaris van politieke ambtsdragers te besluiten
• Desondanks de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wijst op een toegezegde verhoging van de raadsvergoeding tot 20% van het wethouderssalaris en bij de Tweede Kamer aandringt op aanpassing en verhoging van vergoedingen
• In tijden van crisis leiderschap nodig is dat zelf de bereidheid toont ‘voor te gaan’

BESLUIT

• Gezien de economische situatie geen behoefte te hebben aan verhoging van de raadsvergoedingen in Rheden
• De raadsvergoeding voor 2010 en 2011 te bevriezen

en gaat over tot de orde van de dag.

De Steeg, 7 juli 2009,
Namens de fractie van de SP,

E. Schaap-den Breejen

U bent hier