h

Rhedense SP-fractie stelt vragen over nieuw contract afvalverbranding

23 september 2009

Rhedense SP-fractie stelt vragen over nieuw contract afvalverbranding

Ons Rhedens huisvuil wordt vanaf 1 januari 2010 niet meer verbrand bij de AVR in Duiven maar bij de EVI in het verre Coevorden.

Enkele reis in kilometers volgens de ANWB Routeplanner 145 km. Dat is 290 kilometer voor de hele reis maal hoeveel vrachtwagens en hoeveel extra belasting voor het milieu?
Het afval wordt eerst uitgeladen en opgeslagen bij SITA in Duiven om vervolgens weer op andere vrachtwagens te worden geladen en naar Coevorden getransporteerd. Opmerkelijk misschien is dat SITA een belang heeft in EVI?

Uit de Quickscan afvalstromen van april 2009 het volgende citaat: “Het grote voordeel van aanlevering van restafval in Duiven is de korte transport afstand en het daardoor voorkomen van overslag. De combinatie van het redelijke tarief en lage transportkosten geeft Rheden een gunstige kostenpositie”. Einde citaat.
Het grote voordeel van de korte transportafstand wordt nu ineens ingeruild voor hoeveel? extra ritten van 290 kilometer. Het grote voordeel van het voorkomen van overslag wordt nu ineens ingeruild voor hoeveel extra handelingen met in ieder geval mechanische apparatuur. Wie het nog snapt, mag het zeggen.

De Rhedense SP-fractie heeft de volgende vragen gesteld:

Vraag 1
Hoeveel extra milieubelastende autokilometers brengt deze nieuwe situatie met zich mee?

Vraag 2
Hoe logisch is het huisvuil eerst uit te laden in Duiven en vervolgens weer in te laden voor verzending naar Coevorden? Zie opmerking uit Quickscan blz. 7 hierboven.

Vraag 3
Hoe groot is de extra bijdrage van fijnstof bij de te verrijden extra kilometers? Hoe moeten we dit plaatsen in het licht van de intentieverklaring “rijden op schone brandstoffen"?

Vraag 4
In hoeverre heeft het belang dat Sita heeft in de firma EVI meegespeeld in de aanbesteding?

Vraag 5
Hoe groot is verschil in het huidige tarief ad € 97,00 per ton van AVR(Quickscan blz. 7) en het nieuwe tarief van EVI en hoe groot is het financieel voordeel?

Vraag 6
Wordt het financiële voordeel doorberekend in de tarieven?

U bent hier