h

Vragen van de SP fractie aan het College

13 september 2009

Vragen van de SP fractie aan het College

Nu de vakanties weer voorbij zijn, is ook de SP fractie weer actief aan het worden.
Vorige week heeft Henk Molenaar namens de fractie een aantal schriftelijke vragen aan het College gesteld.

De eerste vraag is gesteld naar aanleiding van een brief die het College stuurde naar belangenvereniging 'Geen Noordtak Velp'.

Het college meldt in deze brief dat 'de in de motie “Leefbaarheid langs de IJsselllijn” bedoelde samenwerking tussen spoorgemeenten, regio’s en provincies tot stand is gebracht. De provinciebesturen van Gelderland en Overijssel streven er naar gezamenlijk met de spoorgemeenten een gedegen weerwoord/standpunt te kunnen geven op zowel het Programma Hoogfrequent Spoor als het Basisnet Spoor. Er vindt maandelijks overleg plaats waarbij de laatste stand van zaken van de onderzoeken door VWS en Pro Rail wordt toegelicht en vervolgens gesproken wordt over de consequenties van diverse scenario’s'.

De vraag van de SP fractie is: Waarom wordt in bovengenoemde brief op geen enkele wijze de inbreng, mogelijk in een alternatieve vorm van de Tafel van Tien, van de langs het spoor opererende belangengroepen genoemd?

De tweede serie vragen richt zich op de Langdurigheidstoeslag.

Op 26 mei jl. is de Verordening LDT 2009 vastgesteld. Hierin is vastgelegd dat de referteperiode (de periode waarin het inkomen laag is) 5 jaar bedraagt. In antwoord op onze vragen van 12 mei 2009 m.b.t. genoemde verordening stelt het College:”Bedraagt de referte periode vier of vijf jaar, dan betekent dit dat de leeftijdsgrens automatisch opschuift naar resp. 22 en 23 jaar”.

De vragen van de SP fractie zijn:

* Waarom wordt in de Rhedenaar van zowel 24 juni als 1 juli jl. de suggestie gewekt dat de LDT voor 2009 in de gemeente Rheden al bestemd is voor personen vanaf 21 jaar?

* Hoe verklaart u dit in het licht van de vastgestelde referteperiode van 5 jaar? (zie citaat hierboven)

* Waarom wordt de mogelijkheid om met terugwerkende kracht LDT aan te vragen niet vermeld in de publicaties in de Rhedenaar?

* Waarom wordt in de publicaties in de Rhedenaar gekozen om specifieke groepen die recht hebben op op LDT, zoals b.v. asielzoekers die gedurende 60 maanden onder de Regeling Verstrekking Asielzoekers vallen, niet te noemen?

Het College moet deze vragen binnen 30 dagen beantwoorden.

U bent hier