h

Antwoorden college op SP-vragen langdurigheidstoeslag 2009

12 november 2009

Antwoorden college op SP-vragen langdurigheidstoeslag 2009

Het heeft even geduurd, maar hier dan toch de antwoorden op onze Langdurigheidstoeslag-vragen.

Wij hebben deze op 3 september ingediend. De antwoorden kwamen op 5 november.

Geachte heer Molenaar,

Naar aanleiding van uw vragen, ontvangen per email op 3 september 2009, ingevolge artikel 41 Reglement van Orde met betrekking tot de langdurigheidstoeslag 2009, berichten wij u als volgt.

1. Waarom wordt in de Rhedenaar van zowel 24 juni als 1 juli de suggestie gewekt dat de LDT voor 2009 in de gemeente Rheden al bestemd is voor personen vanaf 21 jaar.
In artikel 36 WWB is als doelgroep gedefinieerd: personen van 21 jaar of ouder. Door onze keus voor 5 jaar kan iemand pas vanaf 23 jaar in aanmerking komen. De inkomenstoets van 5 jaar vanaf 18 jarige leeftijd is wel in de publicatie opgenomen. De publicatie had beter geformuleerd kunnen worden.

2. Hoe verklaart u dit in het licht van de vastgestelde referteperiode van 5 jaar. (Zie citaat hierboven)
Zie vraag 1

3. Waarom wordt de mogelijkheid om met terugwerkende kracht LDT aan te vragen niet vermeld in de publicaties in de Rhedenaar.
In de publicatie is aangegeven dat er een terugwerkende kracht is tot 1 januari 2009. De oude LDT regeling kan (juridisch) nog steeds aangevraagd worden. De publicatie heeft betrekking op de door Uw raad vastgestelde verordening per 1 januari 2009.

4. Waarom wordt in de publicaties in de Rhedenaar gekozen om specifieke groepen die recht hebben op LDT, zoals b.v. asielzoekers die gedurende 60 maanden onder de Regeling Verstrekking Asielzoekers vallen, niet te noemen
Gekozen is voor een algemene beschrijving op hoofdlijnen conform de doelgroepvaststelling in de verordening. Er zijn mogelijk meerdere specifieke groepen, maar ook uitzonderingen, te benoemen. De door u genoemde groep valt ook onder de algemene beschrijving. De publicatie is niet bedoeld om tot in detail, inclusief alle uitzonderingen de mogelijke “sub doelgroepen” te benoemen. Deze zijn immers ook niet specifiek in de verordening benoemd.

Uw vragen hebben geen betrekking op de inhoud van de verordening maar de wijze waarop deze wordt gepubliceerd. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen wij volstaan met een bekendmaking van het besluit en een verwijzing tot inzage. Onze publicatie gaat verder dan de wettelijke bekendmaking en is tevens een uitnodiging om een langdurigheidstoeslag aan te vragen.

Wij hopen u hiermee meer duidelijkheid gegeven te hebben over de wijze van communicatie.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Rheden,

burgemeester.

secretaris.

U bent hier