h

Reportage Gelderlander: ‘SP-poster die ook geschikt is voor VVD’ers’

14 februari 2010

Reportage Gelderlander: ‘SP-poster die ook geschikt is voor VVD’ers’

Onderstaande reportage is afkomstig uit De Gelderlander van 12 februari 2010.

Lijsttrekker Jorine Dirks wordt het nieuwe gezicht van de SP in Rheden. In de gemeenteraad, wel te verstaan. Bij straatacties is ze al jaren actief voor de partij.

Jorine Dirks - foto Gerard Burgers
Foto: Gerard Burgers

De SP in de gemeente Rheden heeft zichzelf met een behoorlijke klus opgezadeld, op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen. Alle woningen in de gemeente die aan de spoorlijn liggen, worden bezocht. Het zijn er 630. Gistermiddag en -avond was De Steeg aan de beurt. SP-lijsttrekker Jorine Dirks doet volop mee – je bent lid van een actiepartij of je bent het niet. „ De te verwachten toename van het aantal goederen-treinen dat over de IJssellijn rijdt, is voor alle partijen hét campagneonderwerp”, zegt ze.

De SP kan zich niet profileren met een uniek standpunt over het onderwerp, want alle partijen denken er (ongeveer) hetzelfde over: niemand in Rheden zit immers te wachten op 72 goederentreinen per etmaal. De SP profileert zich wél door de manier waarop aandacht voor het onderwerp wordt gevraagd. „We bellen bij al die adressen aan en vragen de mensen een enquête in te vullen.” Typisch SP.

De mensen wordt gevraagd welke hinder ze momenteel ondervinden en wat ze van een forse toename van het aantal goederentreinen zouden vinden. Ook wordt hen gevraagd een boodschap aan ‘de politiek’ in te vullen. „We bieden ook een poster aan die mensen op hun ramen kunnen plakken.”

Zaterdag bezochten acht SP’ers 250 adressen in Velp. Tot haar genoegen constateert Dirks dat veel Velpenaren de SP-poster inmiddels voor het raam hebben. „Het is een poster die ook VVD’ers kunnen ophangen”, zegt ze. Wie de poster bekijkt, ziet dat de naam SP van een afstand inderdaad niet zichtbaar is (maar de punt van het afsluitende uitroepteken is wél de bekende SP-tomaat...).

Volgende week heeft elk adres aan het spoor de gelegenheid gehad de enquête in te vullen. De SP wil de uitslag vóór de verkiezingen bekendmaken. „Daarna gaan we de dorpen in, om onze andere standpunten bekend te maken.”

Het sociaal beleid is per definitie een van de speerpunten van de SP, waarvoor ook Dirks zich wil inzetten. Ze wordt als politica naar eigen zeggen gedreven door verontwaardiging over ‘dingen die niet kloppen’. Ze voelt zich thuis bij een ‘actiepartij’, die het werk in de gemeenteraad combineert met acties. „Bij een andere partij zou ik me absoluut niet aanmelden.” Overigens is de toekomstige fractievoorzitter van plan haar partij in de gemeenteraad nadrukkelijker te profileren dan in de afgelopen vier jaar het geval is geweest.

Zetelverdeling (prognose)
Als de prognose van SP-lijsttrekker Jorine Dirks uitkomt, ziet de zetelverdeling in de gemeenteraad van Rheden er na 3 maart als volgt uit:
PvdA: 5 zetels (nu 7)
Gemeentebelangen: 4 zetels ( nu 6)
VVD: 4 zetels (nu 4)
CDA: 4 zetels (nu 4)
SP: 4 zetels (nu 3)
GroenLinks: 3 zetels (nu 2)
ChristenUnie: 1 zetel (nu 1)
D66: 2 zetels (nu 0)
Groep Hop: 0 zetels (nu 0)

Stempas
SP-lijsttrekker Jorine Dirks is 28 jaar oud.
- Ze is docente klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium in Arnhem.
- Dirks is geboren in Dieren. Ze woont samen met haar vriend in Ellecom.
- Ze is zes jaar actief in de plaatselijke afdeling van de SP, waarvan ze voorzitter is.
- Dirks stond niet eerder op de kandidatenlijst voor haar partij.
- Als ze op 3 maart in de gemeenteraad wordt gekozen, is ze het jongste gemeenteraadslid in Rheden.
- Als beoogd fractievoorzitter volgt ze scheidend fractievoorzitter Liesbeth Schaap op.
- ‘Bezuinigingen beginnen op het gemeentehuis’ is een van de stokpaardjes van de partij.
- De inhuur van bureaus door de gemeente moet van de SP drastisch worden beperkt.
- De vergoedingen voor gemeenteraadsleden kunnen omlaag en de declaraties van burgemeester en wethouders
zijn te hoog, aldus de SP.
- De partij vindt dat geïnvesteerd moet worden in buurten en wijken.

U bent hier