h

Emile Roemer wandelt 2 januari in Rheden mee voor de natuur

31 december 2010

Emile Roemer wandelt 2 januari in Rheden mee voor de natuur

Aanstaande zondag 2 januari zal Emile Roemer samen met Henk van Gerven en Job Cohen aanwezig zijn bij een manifestatie op de Veluwezoom tegen de uitverkoop van de natuur.

Hart voor Natuur, een coalitie van ruim twintig natuur- en milieuorganisaties, nodigt iedereen uit om op zondag 2 januari 2011 te genieten van de natuur. In ruim honderd gebieden verspreid over heel Nederland wensen boswachters, natuurgidsen en vrijwilligers de bezoekers een gelukkig Nieuwjaar. Met deze publieksactie vragen de organisatoren aandacht voor de toekomst van de natuur en het landschap.

Actie Hart voor NatuurEr is al tegen veel bezuinigingsplannen van het nieuwe kabinet geprotesteerd. De gevolgen van het kabinetsbeleid voor de natuur zijn nog onderbelicht gebleven.

De coalitie Hart voor Natuur wil daar verandering in brengen, want natuur en landschap krijgen het zwaar voor de kiezen. Tot aan de Provinciale Statenverkiezingen (2 maart) worden diverse acties georganiseerd. De verkiezingsuitslag is bepalend voor de samenstelling van de Eerste Kamer. De Provincies zijn echter ook zelf belangrijk bij de totstandkoming en uitvoering van natuur- en landschapsbeleid. Ze kunnen een rol spelen in het overeind houden van de gestelde doelen voor natuur en landschap.

De coalitie Hart voor Natuur begrijpt dat er bezuinigd moet worden. Maar de korting van meer dan veertig procent die de natuur treft, is onevenredig zwaar. Jaarlijks gaat er ruim 300 miljoen euro minder naar de natuur. Het resultaat van tientallen jaren aankoop en beheer van terreinen- en landschap wordt zo tenietgedaan.

Een eerste gezamenlijke publieksactie vindt plaats op zondag 2 januari. Op talloze plekken is er wat te doen, boswachters (wiens baan bedreigd wordt!) delen gratis warme chocomel uit. Enkele plekken krijgen landelijk extra aandacht. Bij ons in de buurt is dat bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden.

Natuurmonumenten organiseert er vanaf 13:30 uur een bonte optocht naar de schaapskooi, waar de deelnemers een menselijk hart zullen vormen. De dag na Nieuwjaar leent zich altijd voor een mooie natuurwandeling met vrienden of familie. Vanaf 11:00 zijn er al activiteiten bij het bezoekerscentrum.

Meer informatie is te vinden op www.hartvoornatuur.nu.

U bent hier