h

Woensdag 2 maart: de uitslagen!

3 maart 2011

Woensdag 2 maart: de uitslagen!

De SP is bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 2011 de derde partij in de gemeente Rheden geworden.

Woensdag 2 maart waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten. In de gemeente Rheden heeft 13% van de mensen op de SP gestemd, daarmee is de SP in Rheden de derde partij geworden! Als afdeling kunnen en mogen we daar trots op zijn, we hebben een goede campagne gevoerd en dat zie je terug in dit resultaat. De afdeling wil dan ook alle mensen die op de SP hebben gestemd bedanken!

SP kiezers bedankt!

De opkomst was dit keer hoog: bijna 56% van de stemgerechtigden is gisteren naar de stembus gegaan. In 2007 was de opkomst 46,4%, een teken dat veel mensen zich bewust waren van het belang van deze verkiezingen. Ten opzichte van de Statenverkiezingen van 2007 zie je dat de SP wel wat moet inleveren. In 2006 en 2007 hebben we dan ook erg grote winsten geboekt bij de de verkiezingen, daarna gingen de uitslagen wat omlaag. Maar gelukkig zit er nu weer een stijgende lijn in.

In de provincie Gelderland heeft de SP dezelfde uitslag gehaald ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2010; 9,7 % van de mensen bracht in Gelderland een stem uit op de SP. De SP zal met 6 zetels vertegenwoordigd zijn in de provincie Gelderland, een verlies van 1 zetel ten opzichte van 2007. De officiƫle uitslag wordt op vrijdag 4 maart bekend gemaakt, verschuivingen als gevolg van restzetels zijn dan ook nog mogelijk.

Landelijk heeft de SP ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 ook weer wat gewonnen. Vooralsnog lijkt de coalitie van VVD, CDA en PVV geen meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer. Fractievoorzitter Emilie Roemer: "Niet alleen hebben we dankzij het harde werk van al onze actieve leden een prima resultaat neergezet, ook hebben we afgedwongen dat het kabinet nu echt werk zal moeten maken van die veelgenoemde uitgestoken hand. En dankzij de mooie uitslag kunnen we met recht zeggen dat wij in enkele provincies mee moeten gaan besturen. Ik ben ontzettend blij dat we de stijgende lijn van de laatste Kamerverkiezingen vandaag hebben doorgezet."

Op 23 mei moeten de nu gekozen Statenleden de Eerste Kamerleden gaan kiezen. Tot die tijd zal het nog spannend blijven hoe de verhoudingen in de Eerste Kamer komen te liggen.

Uitslagen op een rijtje (in percentages):

Overzicht SPstemmer PS 2011

U bent hier