h

Tiny Kox bij vertoning in Filmhuis

17 april 2011

Tiny Kox bij vertoning in Filmhuis

Op dinsdag 26 april toont de SP Rheden in het Filmhuis in Dieren de documentaire The Shock Doctrine.

Dit is voor het eerst dat in het Filmhuis een film wordt vertoond in samenwerking met een politieke partij.

The Shock Doctrine (2010) is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Canadese journaliste Naomi Klein. Zij betoogt in dat boek dat de opkomst van het kapitalisme en de invoering van marktwerking in diverse landen steeds valt terug te voeren op een ramp, revolutie of oorlog. De ‘shockdoctrine’ houdt in dat het moderne neoliberale kapitalisme op veel plekken op aarde niet ingevoerd is omdat de bevolking dat zo graag wil, maar door misbruik te maken van een crisis.

“Het idee om deze documentaire in het openbaar te vertonen is ontstaan naar aanleiding van een filmavond die wij in november 2010 voor onze leden hadden georganiseerd. De reacties waren die avond zo positief, dat wij wilden uitzoeken of het ook mogelijk zou zijn om een film in het openbaar te vertonen. Er is toen contact gezocht met de mensen van het Filmhuis en die waren erg enthousiast om hier aan mee te werken. We hebben gekozen voor een documentaire, waarvan de inhoud op dit moment ook actueel is. Er gebeurt op dit moment zo veel in het Midden-Oosten, dat je je af kunt vragen of overheden daar nu ook versneld een markteconomie zullen gaan invoeren. The Shock Doctrine laat zien wat de gevolgen voor de bevolking zijn, nadat de overheid een ramp, crisis of oorlog heeft misbruikt om het vrije marktdenken te introduceren. De documentaire zorgt er voor dat je met andere ogen naar dergelijke ontwikkelingen kijkt, ook naar wat er nu in Libië, Egypte etc gebeurt.” Aldus Tamara Koppelaar, voorzitter van de SP Rheden.

Tiny KoxxDe avond zal ingeleid worden door Tiny Kox, fractievoorzitter in de Eerste Kamer van de SP. Hij zal iets vertellen over de achtergrond van de documentaire en uiteraard kan men tijdens de pauze en na de vertoning ook nog met hem napraten over de documentaire.
The Shock Doctrine is een schokkende documentaire, die zal leiden tot discussies en nadenken en dus zeker de moeite waard is om te komen bekijken.

Praktische informatie:
Zaal open om 20:00
Prijs: 6 euro (Voor Vrienden van het Filmhuis 5 euro)
Film 16+
Leden van de SP Rheden krijgen op vertoon van hun ledenpas 2 gratis consumptiebonnen

U bent hier