h

Aanscherping WWB kost bijstandsgerechtigden én gemeente geld.

8 maart 2012

Aanscherping WWB kost bijstandsgerechtigden én gemeente geld.

Per 1 januari 2012 hebben gemeentes te maken met een aangescherpte Wet Werk en Bijstand. Dat de invoering van deze aangescherpte WWB rechtstreeks betrokkenen, de uitkeringsgerechtenden, (veel) geld gaat kosten was al bekend.

De huishoudtoets zal ingrijpende gevolgen hebben voor tal van Rhedense gezinnen in de bijstand. Ouders en kinderen krijgen straks gezamenlijk één uitkering. Er wordt niet meer alleen gekeken naar de inkomsten van de ouders of partners, maar ook die van inwonende meerderjarige kinderen. Dat kan betekenen dat de uitkering van de ouders komt te vervallen als de jongere teveel verdient. Bovendien worden ook de uitkeringen verlaagd. De bijstandsuitkeringen worden vanaf 2012 in 20 jaar verlaagd. In totaal daalt de bijstandsuitkering met € 2000 op jaarbasis.

Nu blijkt ook dat niet alleen de bijstandsgerechtigden de dupe dreigen te worden van dit beleid maar ook de gemeente extra kosten moet maken om deze aangescherpte wet in te voeren. In de gemeente Rheden is voorgesteld om €125.000 uit de risicoreserve beschikbaar te stellen voor extra inhuur extern personeel. Dit extra personeel is nodig voor de uitvoering van deze wet, bijv. voor het voeren van gesprekken.

Het jaar was nog maar zes weken oud, de inkt van de begroting 2012 nauwelijks droog toen men tot de conclusie kwam dat het bestaande budget voor personeelslasten niet toereikend zou zijn. In plaats van te kiezen voor een strakke sturing op de personeelsbudgetten of om bedrijfskritische processen te borgen - zoals in de jaarverslagen van 2009 en 2010 met gepaste trots wordt opgeschreven- kiest het College voor een greep uit de risicoreserve. Volgens onze wethouder van Financiën is het alleszins mogelijk dat het niet bij deze ene keer blijft. Er zijn meer nieuwe taken, zoals jeugdzorg en sociale werkvoorziening, die, met een kleiner budget vanwege bezuinigingen, door de gemeente moeten worden uitgevoerd. Ongetwijfeld brengen die taken ook weer extra uitvoeringskosten voor de gemeentes met zich mee.

De SP fractie beseft dat de gemeente verplicht is deze wet naar behoren uit te voeren. Wij zijn echter niet blij met de extra kosten, die deze wet met zich meebrengt en de manier waarop deze worden gefinancierd. Om dit signaal af te geven, hebben wij tegen dit voorstel gesteld.

Ook van bijstandsgerechtigden in de gemeente Rheden wordt gevraagd een beroep te doen op hun “reserves”. Citaat uit een brief uit het gemeentehuis bij het afwijzen van bijzonder bijstand voor de aanschaf van een wasmachine:”De reden is dat er geen bijzondere omstandigheden voor het verlenen van bijzondere bijstand. U wordt geacht hier voor te reserveren, hetzij vooraf te sparen, hetzij achteraf te lenen." Hoezo reserveren/sparen van een uitkering als je een beroep moet doen op de voedselbank? Hoezo achteraf lenen als dat betekent het opbouwen van een schuld? De gemeente Rheden mag dan reserves hebben opgebouwd om in moeilijke tijden een greep uit te doen, voor bijstandsgerechtigden is het iedere maand “Je kunt er van bestaan, maar niet van leven!!! Laat staan sparen."

U bent hier