h

Gemeenteraad Rheden spreekt steun uit voor wet voor minderjarige asielzoekers

10 maart 2012

Gemeenteraad Rheden spreekt steun uit voor wet voor minderjarige asielzoekers

In veel gemeentes in Nederland wordt er op dit moment veel gesproken over het zogenaamde Kinderpardon, ook in de gemeente Rheden is dit onderwerp tijdens de laatste raadsvergadering aan de orde gekomen.

Mauro, de 18 jarige Angolese asielzoeker , kreeg in oktober 2011 grote bekendheid door zijn mogelijke uitzetting (wegens het bereiken van de 18-jarige leeftijd). Na 8 jaar verblijf in Nederland zou hij moeten keren naar Angola, terwijl hij volop in Nederland was geworteld. Heeft u zijn Limburgse accent gehoord?

Door het schrijnende voorbeeld van Mauro is de discussie in Nederland over minderjarige asielzoekers volop losgebarsten. Want er zijn nog meer jonge kinderen, die in onzekerheid zitten, naar schatting tussen de 1000 en de 2000.

Er kwam, op initiatief van GroenLinks, een petitie voor een kinderpardon. De ondertekenaars hiervan willen dat hier gewortelde kinderen van buitenlandse oorsprong in ons land mogen blijven. Deze petitie is nog steeds te ondertekenen op www.kinderpardon.nu.

PvdA en ChristenUnie hebben in de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel ingediend om voor deze doelgroep een structurele oplossing te bieden. De zogenaamde ‘wortelingswet’ voorziet in een verblijfsvergunning voor minderjarige vreemdelingen die langer dan acht jaar in Nederland wonen.

Tijdens de raadsvergadering van februari werd in Rheden een motie ingediend, waarin verschillende partijen (GroenLinks, SP, PvdA, Groep Pieper-Rook en Gemeentebelangen) steun voor een dergelijke wet uitspraken.

De gehele VVD-fractie en leden van D66 en CDA stemden tegen de motie. De VVD-fractie zei een statement te willen maken als lokale VVD. Dit deed de fractie door een ellenlange bijdrage voor te lezen van een van hun Tweede Kamerleden over dit onderwerp en elke inhoudelijke discussie verder te mijden.

Het is duidelijk, dat de VVD er moeite mee heeft als er Haagse onderwerpen in het gemeentehuis worden besproken. Dat zal nog wat worden, met alle andere (bezuinigings)plannen, die vanuit het Kabinet Rutte uit Den Haag op ons af komen…

Inmiddels hebben ruim 100 gemeenteraden in Nederland zich voor een kinderpardon of wortelingswet voor deze minderjarige asielzoekers.

U bent hier