h

Raad Rheden steunt SP: geen vertrekpremie voor Stadsregiobaas Modder

28 november 2012

Raad Rheden steunt SP: geen vertrekpremie voor Stadsregiobaas Modder

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 27 november heeft de meerderheid van de Rhedense raad een motie van de SP gesteund tegen de bovenwettelijke vertrekpremie van €109.000 van Stadsregiovoorzitter Jaap Modder.

De heer Modder vertrekt voortijdig als voorzitter van de Stadsregio Arnhem Nijmegen en krijgt hiervoor een extra vertrekpremie mee van €109.000 euro om zijn pensioengat te dichten. Deze premie krijgt hij omdat 'ten gevolge van het voortijdig beëindigen van zijn zittingsperiode de pensioenopbouw in het gedrang kwam' - zo valt te lezen in een brief van de Stadsregio aan de gemeenten. Daarnaast heeft Modder recht op een riante, landelijk vastgestelde wachtgeldregeling van 2,5 jaar. Volgens de SP zou alleen die wachtgeldregeling voldoende zijn.

De SP heeft dinsdagavond met een motie de Rhedense afvaardiging van de Stadsregio en het College van B en W opgeroepen om alles in het werk te stellen om de vertrekpremie terug te draaien. Ook wil de SP dat andere gemeenteraden, die onder de Stadsregio vallen, een standpunt in nemen over de vertrekpremie. Eerder sprak de gemeenteraad van Nijmegen zich al uit tegen de bonus.

18 raadsleden stemden in Rheden voor de motie van de SP, 5 raadsleden stemden tegen. Twee raadsleden, die als afgevaardigden in de Stadsregio zitten, onthielden zich van stemming. Opvallend was dat twee fracties verdeeld stemden, nl. Groep Pieper Rook en CDA. PvdA, VVD, GroenLinks en Christenunie stemden voor de SP motie.

De fractievoorzitter van de SP, Jorine Dirks, is blij met de steun van de andere politieke partijen. 'Het is belangrijk dat we zo vanuit Rheden een signaal afgeven. Je kunt het op straat niet uitleggen waarom deze bestuurder een riante bonus meekrijgt bovenop de wachtgeldregeling, terwijl de gemiddelde Nederlander bij ontslag al snel met lege handen én een pensioengat staat.'

De komende weken zal blijken of een meerderheid van de Stadsregioraad het eerdere besluit alsnog zal herzien.

U bent hier