h

Nr 18: Daan Agelink

9 maart 2014

Nr 18: Daan Agelink

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen zullen alle 18 SP-kandidaten zich hier kort voorstellen. We tellen af van nummer 18 naar nummer 1. Vandaag is nummer 18 van de kandidatenlijst aan de beurt.

Naam: Daan Agelink
Leeftijd: 87 jaar
Woonplaats: Rheden

Waar kunnen inwoners Daan van kennen: Daan is al jaren een betrokken en actief lid van de afdeling. Naast actief voor de SP is hij ook lid van de vakbond en zet zich daar ook nog voor in.

Waarom de SP?
Vorige week stond in de krant een stuk over armoede die heerst onder kinderen door de crisis. Dit deed me denken aan 1933.

Ik was toen 8 jaar, en mijn vader was werkloos. Werklozen moesten toen elke dag gaan stempelen, en op onregelmatige dagen en tijden moesten zij 2 keer per dag stempelen.

Soms mocht ik met mijn vader mee mee, en toen vroeg ik hem eens waarom dat 2 keer stempelen was en hij antwoordde “Ze vertrouwen ons niet”. Wie “ze” waren en waarom “ze” hem niet vertrouwden, dat begreep ik toen niet. Door naar de gesprekken te luisteren van de grote mensen, kwam ik erachter dat Colijn, en zijn trawanten die in de regering zaten, de “ze” waren. Dat ze de werklozen niet vertrouwden, kwam omdat ze bang waren dat de werklozen zwart zouden gaan werken.

Nu, dik 80 jaar later, is het weer crisis. Mijn kleinzoon is ook werkloos en hij loopt zich rot om weer werk te krijgen. Maar werk is er niet en de bijstand dreigt. Hij is radeloos en ik praat veel met hem.

Wie is de schuld van al die ellende? De crisis is ontstaan door de goklust van mensen met veel geld. De regering die er nu zit, VVD (lui met veel geld en de bazen) en de PvdA (de zogenaamde socialisten), voeren tezamen een bezuinigingsplan uit wat ten koste gaat van de mensen die weinig inkomen hebben, oud zijn of ziek enz. In 1933 hadden de socialisten nog een plan van de arbeid en daar vertrouwden de werklozen toen op, dus daar was nog hoop. Nu heeft de PvdA helemaal geen plan, behalve dan door bezuinigen de economie weer aan de praat te krijgen en dezelfde mallemolen weer aan de gang te zetten als voor de crisis.

Dus er valt 19 maart echt wat te kiezen! Mijn kleinzoon weet het ook al en hij neemt zijn vrouw mee.

Daan Agelink

 

U bent hier