h

Reactie SP op coalitieakkoord

16 mei 2014

Reactie SP op coalitieakkoord

Na de verkiezingsuitslag van 22 maart heeft D66 als nipt grootste partij het voortouw genomen in de coalitieonderhandelingen. Met de grote winnaar SP (van 2 naar 5 zetels) werden twee gesprekken gevoerd. Uiteindelijk koos D66 ervoor om met de oude coalitie verder te gaan. Op 13 mei werd het nieuwe college geïnstalleerd.

De SP heeft toen de volgende reactie gegeven op het coalitieakkoord:

Bestaand beleid vormt de basis van het akkoord, lezen we in het voorwoord. Tevens lezen we dat het een akkoord op hoofdlijnen is. Wordt het oude wijn in nieuwe zakken?

Wij geven graag een eerste reactie op enkele onderdelen:

De SP ziet positieve kanten aan de ruimte die geboden gaat worden aan kleinschalige zorg- en wooninitiatieven. Ook het stimuleren van de mogelijkheden van en in buurten ziet de SP als een mooie kans. Inbreng van inwoners is zeer belangrijk in een gemeente, juist ook om de betrokkenheid bij de eigen woonomgeving en de politiek te stimuleren. Het moet echter geen afschuifpolitiek worden, die leidt tot een zoek-het-maar-uit-samenleving. Teveel vertrouwen op eigen verantwoordelijkheid is in de ogen van de SP een gevaar.

Wat betreft de decentralisaties is het uitgangspunt dat deze taken worden uitgevoerd met het geld dat Den Haag ervoor beschikbaar stelt. U maakt zich hiermee verantwoordelijk voor grote bezuinigingen, terwijl u tegelijkertijd de stevige ambitie uitspreekt om het welzijn en welbevinden van inwoners zeker te stellen. Hoe u dat wilt bereiken is ons niet geheel duidelijk…
Dat het anders kan bewijzen Arnhem en Nijmegen, waar een sociaal noodfonds of een reserve wordt opgesteld en het recht op zorg gegarandeerd wordt. Gaan we in Rheden het voorzieningenniveau aanpassen als het geld op is, of leggen we dan geld toe?

De SP is blij dat het college de huidige voorzieningen met betrekking tot minimaregelingen in stand wil houden en dat er bijvoorbeeld gezocht gaat worden naar uitbreidingsmogelijkheden van de GelrePas. Met het oog op landelijke bezuinigingen is in onze ogen een ruimhartig of misschien wel ruimhartiger minimabeleid noodzaak.

Het akkoord telt drie pagina’s over het sociaal domein. In dat hoofdstuk zijn de kadertjes ‘wat gaan wij ervoor doen’ wel erg summier en vaak weinig concreet. Ik kan u zeggen dat dat de SP zorgen baart en dat wij erg benieuwd zijn naar de verdere invulling. Hoe kan het dat op belangrijke onderwerpen als zorg en armoede het akkoord zo vaag blijft? Er moeten blijkbaar eerst nog tal van onderzoeken worden gedaan, plan van aanpakken worden geschreven, visiestukken en notities. Gedeeltelijk ook door de griffie. Waar is úw visie in dit akkoord?
Behalve meer visie hadden wij gehoopt op meer ambitie bij dit college, dat zó graag samen verder wilde. Behalve het doen van onderzoek gaat u ‘zich inzetten’ voor het een en ander en ‘streeft u naar‘ heel veel zaken.
Ik noem zomaar wat zaken waar de SP graag meer visie en ambitie had willen zien:

- Hoe wilt u een vrijwillige tegenprestatie invullen?
- Waar moet goede thuiszorg aan voldoen?
- Wat doet u voor het toenemende aantal huurders in armoede?
- Wanneer u pleit voor borging van kennis binnen de organisatie, betekent dat dan ook dat u minder extern ingehuurd personeel inzet?
- Hoe gaat u zorgen voor een respectvolle bejegening in de contacten met inwoners, die voor minimaregelingen naar het gemeentehuis komen?
- Wat wilt u met de schuldhulpverlening?
Wij zullen de verdere uitwerking nauwlettend in de gaten houden en kritisch beoordelen, maar gaan er ook van uit dat de raad én bewoners hier verder bij betrokken zullen gaan worden.”

Lees hier het coalitieakkoord 2014-2018 (downloaden via menu).

U bent hier