h

SP Rheden opent meldpunt “Uw zorg, onze zorg”

23 januari 2015

SP Rheden opent meldpunt “Uw zorg, onze zorg”

Vanaf 1 januari is de gemeente Rheden verantwoordelijk voor verschillende taken op het gebied van zorg en werk. Taken die eerst door de landelijke overheid of door de provincie werden geregeld zijn nu een verantwoordelijkheid van de gemeente geworden: Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), jeugdzorg en alles op het gebied van bijstand, re-integratie en de sociale werkvoorziening (Participatiewet).

Foto: SP

Volgens het kabinet kan de gemeente deze taken met minder geld beter uitvoeren. Ook het college van de gemeente Rheden (D66, CDA, VVD, GroenLinks) is daarvan overtuigd. Inwoners zullen langer een beroep moeten doen op hun “eigen kracht” en hun eigen omgeving. Op onder andere die manier denkt het college de bezuinigingen vanuit Den Haag te kunnen invullen.

De SP waarschuwde vorig jaar, tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, al voor de gevolgen van de overheveling van deze taken. Het streven van dit college om ‘het te doen voor het geld dat Den Haag beschikbaar stelt” vond de SP naïef. Ons werd toen verweten dat we aan bangmakerij deden en dat we geen vertrouwen zouden hebben in “deze kans”. Inmiddels heeft het college zelf ook aangegeven dat de gemeente niet genoeg geld krijgt om de taken goed uit te voeren en dat hoogstwaarschijnlijk extra bezuinigingen nodig zijn. De SP maakt zich grote zorgen om wat gaat gebeuren en zal zich in blijven zetten om de gevolgen voor onze kwetsbare inwoners te beperken!’ Aldus Jorine Dirks, fractievoorzitter SP Rheden.

De SP afdeling Rheden wil de vinger aan de pols houden en in beeld brengen hoe het in de gemeente Rheden in de praktijk gaat met de nieuwe taken. De SP hoort daarom graag -goede en minder goede- persoonlijke ervaringen van inwoners op dit gebied. Indien nodig zal de SP problemen aankaarten in de gemeenteraad, vragen stellen en voorstellen doen voor verbetering, signalen doorspelen aan de Tweede Kamerfractie van de SP in Den Haag en in actie komen!

Bent u cliënt, medewerker, vrijwilliger, bijstandsgerechtigde, werkzaam in de sociale werkvoorziening, mantelzorger, familie, vriend of op een andere manier betrokken? Deel uw verhaal, klacht, mening of suggestie met de SP! Dat kan bijvoorbeeld gaan over het aantal uren huishoudelijke hulp, de sociale werkvoorziening Presikhaaf, uw ervaring met het zogenaamde keukentafelgesprek, de aanvraag of overgang van het persoonsgebonden budget (PGB), jeugdzorg, dagbesteding, bijstand en re-integratie.
 

  • Hier kunt u het meldpunt vinden!

U bent hier