h

Gelderse SP zegt nee tegen exorbitante zelfverrijking topmannen Alliander

18 februari 2016

Gelderse SP zegt nee tegen exorbitante zelfverrijking topmannen Alliander

Foto: Matthias van Hunnik

Woensdag 17 februari protesteerden voor aanvang van de Provinciale Staten vergadering een vijftiental Gelderse SP'ers tegen de buitensporige topsalarissen van twee topmannen van Alliander. Beide heren strijken jaarlijks € 400.000 per persoon op.

Door een maas in de Wet Normering Topinkomens weet de top van dit publieke bedrijf zichzelf flink te verrijken en trekken zij zich niets aan van de maatschappelijke verontwaardiging hierover. Dit getuigt van weinig moreel besef.

Foto: Matthias van Hunnik

SP Statenlid Agnes Lewe vroeg het debat over de megasalarissen aan: “Het is onfatsoenlijk en onverdedigbaar dat een publiek bedrijf dit doet. En het is nog erger als je weet dat je als consument geen enkele invloed hebt op de netwerkkosten van je energierekening. Het zijn de inwoners van Gelderland, maar ook van Friesland, Flevoland en Noord-Holland, die mee moeten betalen aan deze buitensporige beloningen!

Foto: Matthias van Hunnik
Met de leus "Wie roept de Alliander cowboys een halt toe" vroegen de als sheriffs verklede SP'ers aandacht voor deze zakkenvullerij bij een publiek bedrijf. Voor aanvang van de commissievergaderingen deelden de rooie sheriffs lasso's uit aan politici. Ook gedeputeerde Jan Markink werd een lasso aangeboden om Alliander in het gareel te brengen. De provincie Gelderland is met 44% de grootste aandeelhouder van Alliander. Volgens de SP moet ze die positie gebruiken om flink invloed uit te oefenen op het netwerkbedrijf.

Namens de afdeling Rheden waren Jeroen Kuijpers en Henk Molenaar aanwezig om aan deze ludieke actie hun steentje bij te dragen.

Foto: Matthias van Hunnik

U bent hier