h

Even voorstellen, nr 2: Lyan van Vliet

18 maart 2018

Even voorstellen, nr 2: Lyan van Vliet

Foto: SP Rheden

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen zullen alle 16 SP-kandidaten zich hier kort voorstellen. We tellen af van nummer 16 naar nummer 1. Vandaag is nummer 2 van de kandidatenlijst aan de beurt: Lyan van Vliet.

Naam: Lyan van Vliet
Leeftijd: 57
Woonplaats: Dieren
Dagelijkse bezigheden: Ik werk als docent NT2 in inburgeringsgroepen in Doetinchem. Daarnaast SP raadslid en vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. En ook ben ik al bijna 30 jaar (!) getrouwd, moeder van 3 volwassen kinderen, (schoon)dochter en -zus.

"Ik ben een gelukstreffer, een prachtig woord dat ik onlangs hoorde van cabaretier Farbod Moghaddam. Goede jeugd, opleiding, werk, gezondheid, relatie, kinderen, het kan niet op... Een mazzelkont, een zondagskind.
En ik ben me er altijd erg van bewust geweest dat dat niet voor iedereen zo is, want in mijn werk in jeugdhulpverlening, psychiatrie en met vluchtelingen heb ik vaak gezien hoe anders het kan zijn. Hoe moeilijk en zwaar het leven kan zijn als je niet gezond bent, of schulden hebt, geen opleiding hebt, of beroerd woont, of alles verloren hebt in een oorlog.

Ik ben van mening dat het huidige systeem, het kapitalisme, enorm faalt bij het oplossen van deze problemen, ze deels zelfs veroorzaakt. De kabinetten van Rutte hebben ons, de burgers, de laatste jaren bijna 50 miljard euro gekost. Er is bezuinigd op kinderopvang, gesneden in de zorg, psychiatrie, ouderzorg, studiebeurzen. Belastingen op arbeid en consumptie zijn verhoogd, de overheid moet vooral kleiner worden... En waar de prijs voor dit alles betaald wordt door gewone burgers, zijn er rijken en machtigen, grote bedrijven, banken, die enorm profiteren. Ondanks dit overduidelijk falen van het kapitalistische systeem, worden de problemen in Nederland nog steeds vooral cultureel geduid, zodat het soms lijkt of alles goed is als zwarte piet maar mag blijven. Zo is het niet!

Met de SP geloof ik in een menselijk en sociaal alternatief, waar het algemeen belang voorop staat. We moeten blijven geloven in menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

Daarbij blijven de woorden van Karel Glastra van Loon inspirerend:

  Blijf niet mokkend aan de kant staan
  stel een daad en toon je moed.
  Laat je woede hand in hand gaan
  met het goede dat je doet.
"

U bent hier