h

Lijsttrekker Jorine Dirks in debat: "Er moeten meer sociale woningen komen!"

13 maart 2018

Lijsttrekker Jorine Dirks in debat: "Er moeten meer sociale woningen komen!"

Foto: SP Rheden

Op maandag 12 maart vond in Velp een lijsttrekkersdebat plaats, georganiseerd door de Gelderlander. Namens de SP Rheden was lijsttrekker Jorine Dirks aanwezig.

Voor de pauze gingen de lijsttrekkers met elkaar in debat over sociale huurwoningen, de tegenprestatie, een basisinkomen en over hoe sociaal het Rhedense armoedebeleid is.

Jorine Dirks ging in debat met Ronald Haverkamp (VVD) over de stelling: nieuwe sociale woningbouw is de gemeente Rheden niet nodig.
Volgens de VVD is er in de gemeente Rheden vooral behoefte aan middeldure en dure woningen, er zouden al relatief veel sociale woningen zijn. Haverkamp stelt dat er meer doorstroming zou komen door te bouwen voor middeninkomens.

Jorine Dirks: "Hoe komt de VVD er bij dat er voldoende sociale huurwoningen zijn? Het aanbod is de laatste jaren alleen maar afgenomen. Er zijn in 2016 145 sociale huurwoningen verkocht. En dan hebben het alleen nog maar over woningen van Vivare. De wachttijd voor een eengezinswoning kan oplopen van 8 tot 20 jaar! De SP pleit daarom juist voor 50% sociale huurwoningen bij nieuwe woningbouwprojecten."

Na de pauze werd er gedebatteerd over de drukte op de Posbank, over windmolens, over de zondagsopenstelling van winkels en over een blowverbod op straat.

Jorine Dirks en Bert de Lange (CDA) kregen de stelling voorgelegd: op de Posbank moet eenrichtingsverkeer worden ingesteld.
Jorine Dirks: "De gemeente Rheden is een prachtige gemeente, waar veel bezoekers komen om van de natuur te genieten. We zien de laatste jaren veel verkeer en parkeerdrukte op de Posbank en er moet een oplossing gezocht worden om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. Wat de SP betreft is het invoeren van eenrichtingsverkeer daarvoor één mogelijkheid. Daar zal echter eerst een onderzoek naar moeten plaatsvinden. Daarnaast kan ook gekeken worden naar het beter spreiden van de bezoekers over natuurgebieden en parkeerplaatsen in de gemeente. Met elkaar moeten we gaan kijken hoe we bezoekers en toeristen welkom blijven heten, maar tegelijk ook de natuur de natuur kunnen laten blijven!"

Het CDA ziet meer in een oplossing van een nieuw transferium (parkeerplaats) in het dorp Rheden en van daaruit bussen laten rijden richting de Posbank. De meeste partijen gaven aan dat eenrichtingsverkeer één van de mogelijke oplossingen kan zijn.

U bent hier