h

SP start petitie tegen dumpen van afval in plassen

18 februari 2020

SP start petitie tegen dumpen van afval in plassen

Foto: SP

Al jaren wordt er vervuild slib, bagger en granuliet gestort in Nederlandse plassen. Op ruim 50 plekken in ons land is er in de afgelopen 10 jaar vervuild slib gestort, waarbij het vaak gaat het om voormalige zandwingebieden. Onlangs nog ontstond er veel ophef over het storten van granuliet in 'Over de Maas' bij Alphen. Ambtenaren werden onder druk gezet om akkoord te gaan met het dumpen van granuliet, ondanks de grote zorgen en bezwaren die zij hadden. Voor SP-Kamerlid Cem Lacin is de maat vol. De SP is daarom een petitie begonnen tegen het storten van vervuild slib, bagger en granuliet in de Nederlandse plassen. Lacin: 'Het vervuilde slib wordt vanuit heel Europa naar Nederland gehaald. Terwijl bedrijven er flink aan verdienen, blijven omwonenden met de rotzooi achter. We moeten de natuur beschermen, daarom moet het storten met vervuilde afval stoppen.'

Vorig jaar werd het MilieuAlarmteam door de SP opgericht om milieuschandalen aan de kaak te stellen. Het eerste succes kon het team al gauw op z'n conto schrijven: het lozen van gevaarlijke gassen door schepen wordt vanaf deze zomer verboden. Lacin wil nu dat de regering maatregelen neemt om het storten van slib te verbieden. 'Wetenschappers zetten grote vraagtekens bij het verondiepen met allerlei soorten afval en omwonenden zien hun leefomgeving achteruit gaan zonder inspraak te hebben. Ook schieten controles tekort. Iedereen die mens en natuur boven de winst van vervuilende bedrijven stelt roep ik op om de petitie te ondertekenen.'

Teken de petitie op https://doemee.sp.nl/water

Een week geleden nog hebben Provinciale Staten op initiatief van de SP gesproken over de granulietstort in natuur- en zandwinningsgebied Over de Maas. Dit naar aanleiding van de uitzending van Zembla begin februari. Tijdens het debat hebben de Staten uitgesproken dat ze willen dat de stort van granuliet wordt opgeschort. Met dit verzoek aan de minister wordt de gedeputeerde naar Den Haag gestuurd.

Foto: Matthias van Hunnik

U bent hier