h

Stop de wooncrisis

3 oktober 2021

Stop de wooncrisis

Foto: SP Rheden

Er is een kolossale wooncrisis in ons land. Wonen wordt voor steeds meer mensen steeds moeilijker te betalen en de crisis maakt elke dag meer slachtoffers. In 10 jaar Rutte stegen de huren met 35 procent.  Het aantal daklozen is verdubbeld. Steeds meer jongeren blijven bij hun ouders wonen vanwege het gebrek aan betaalbare huisvesting. Als je al in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, moet je vaak jarenlang wachten. De huren in de vrije sector zijn torenhoog en de contracten steeds vaker tijdelijk. Ook een betaalbare woning kopen is nauwelijks te doen door de concurrentie met beleggers.

Op zondag 12 september begon in Amsterdam de eerste demonstratie in een nieuwe ronde van acties voor meer en betere woningen. De SP Rheden was ook aanwezig bij de ruim 10.000 actievoerders!

Op dit moment stagneert de woonproblematiek niet eens, het blijft verder uit de hand lopen. Het is roekeloos en het bedreigt onze toekomst. Daarom is het tijd voor een brede landelijke beweging die “tot hier en niet verder” zegt. We kunnen niet meer wachten op de politici die dit wanbeleid actief voeren of oogluikend toestaan. We moeten aan de noodrem trekken en een ommekeer in beleid forceren.

Wij spreken ons uit tégen de uitverkoop van ons woonrecht, tégen de rijken die slapend rijker worden, tégen het leed van honderdduizenden Nederlanders en tégen het verdrijven van oorspronkelijke bewoners uit hun eigen wijken. We roepen op tot solidariteit met alle huurders en kopers die collectief slachtoffer zijn van deze crisis.

Op zondag 17 oktober is het vervolg in Rotterdam en zaterdag 13 november in Den Haag. En daarna in andere steden als de kabinetsformatie geen goed resultaat oplevert. In de gemeente Rheden hebben we ons bij iedere gelegenheid hard gemaakt voor de betaalbaarheid van huurwoningen zoals bij de Voorthuijsenstraat in Velp. In de raad blijven we aandacht vragen voor de problematiek. Zo hebben we tegen de woonvisie gestemd die niets bijdraagt aan het verkleinen van de ongelijkheid en  toestaat dat de wachtlijsten toenemen en voorstellen ingediend voor meer betaalbare huurwoningen.

Het is tijd voor een radicaal andere kijk op wonen. Het centraal stellen van de markt heeft gezorgd voor een wooncrisis, alleen met het centraal stellen van wonen als recht voor iedereen kunnen we die crisis aanpakken.

In VVD-gelul kun je niet wonen! Laten we ze buitenspel zetten!

Jeroen Kuijpers, raadslid voor de SP in Rheden.

U bent hier