Solidair met de vakbonden
Solidair met de vakbonden
Daan Agelink (83) is al jaren SP lid en nog langer vakbondslid. Op 7 juni bezocht hij de SP solidair dag, over solidariteit met en binnen de vakbeweging. Hieronder een verslag.
De SP solidair dag werd gehouden zaterdag 7 juni in een zaal in het Jaarbeursgebouw (Utrecht). Ik schat dat er zo’n 100 mensen aanwezig waren.
Om 11 uur verzorgde Jan Marijnissen de aftrap. Hij zei onder andere dat er vermoedelijk in de komende tijd grote spanning zal ontstaan tussen werkgevers en de bonden, wat zal resulteren in de nodige stakingen. De grootste oorzaak hiervoor is dat ;én de werkgevers én de huidige regering van mening zijn dat we ons moeten aanpassen aan de wereldmarkt. Dat betekent voor de arbeiders het loon als in China en voor de bazen het loon gelijk aan de bazen in Amerika. Verder riep Marijnissen op tot solidariteit. Wanneer in de buurt mensen actie voeren, laat als SP blijken dat je hen steunt!
Hierna deed Sjaak van der Velde, vakbondshistoricus, het verhaal uit de doeken van de Eenheids- en Vakcentrale (EVC) en de Communistische Partij Nederland (CPN). De EVC werd opgericht direct na de oorlog, mede door de communisten. Na verloop van tijd greep de CPN de macht en maakte daardoor dat de EVC leegliep, want de CPN ging de bond gebruiken voor politieke doeleinden.
Daarna vertelden drie mensen over de acties die ze voerden in hun bedrijven. De eerste was een man, die al 30 jaar werkte bij wat nu TNT Post is. Zijn baas vind dat ze maar een kwart van hun loon moesten inleveren, want de post is geprivatiseerd, dus moest er geconcurreerd worden.
Na wat acties, maar vooral door het niet totaal vrij geven van de post (voor brieven onder de 50 gram heeft de TNT Post nog het alleenrecht) ging het hele verhaal niet door. Maar het idee van de loonsverlaging hangt nog steeds in de lucht en dat verziekt de werksfeer.
Toen was de beurt aan iemand van Unilever. Unilever heeft drie fabrieken gesloten, die goed rendeerden. Men wou dat doen zonder dat men aan de mensen dacht. Dor stakingen heeft men de directie toch op andere gedachten gebracht. Er is moeite gedaan om de mensen weer aan werk te helpen, er is een afvloeiingsregeling getroffen en er is een werkplaats gesticht voor 40 mensen, die door wat voor oorzaken ook geen werk meer konden krijgen.
De laatste was een jongeman uit de schoonmaakdienst. Er wordt daar gewoon gezegd ‘staat het jou niet aan? Ga jij maar weg. Voor jou tien anderen!’. De oorzaak is dat men elkaar gewoon kapot concurreert. Dit leidde tot stakingen, demonstraties enz. Het resultaat is dat er nu een CAO is, dat de bond een ingang heeft en dat er naar de actiegroep wordt geluisterd. Maar, er moet nog veel gebeuren.
Wat deze drie mensen gemeen hadden, was dat ze zich alle drie soms machteloos voelen, moe door de voortdurende spanning en teleurgesteld in hun werkgever. Ze waren blij met wat ze hadden bereikt, dankbaar voor de steun van de SP en hun vechtlust was niet gebroken.
Hierna was er een inleiding over Europa door een bestuurder van de Abvakabo FNV. Deze man meldde dat zoals het nu is, de grote ondernemingen het voor het zeggen hebben. Het is het neoliberale marktdenken, waar men zich aan dient aan te passen.
Na de lunch zat ik in een gespreksgroep over inkomensgarantie – baangarantie. Daar kwam weinig uit, waar ik wat in zag. Het enige wat ik hoorde, was de vraag of het in de SP afdelingen mogelijk was om vast te leggen wie vakbondslid was en waar hij of zij werkte. Dit met de bedoeling dat als er in het bedrijf wat was, dat het gemeld werd.
Na de thee werd afgesloten door het kamerlid Paul Ulenbelt. Hij zei onder andere dat alleen door solidair te zijn met elkaar, wij de huidige moeilijkheden kunnen overwinnen. En als er in het land moeilijkheden zijn in bedrijven, geef het door!
Al met al een leerzame dag, die ook zeer goed was verzorgd. Jammer dat ik boven de 80 ben…
Lees ook het verslag op de SP website: Solidariteit bij acties van grote waarde
Meer over de SP en de vakbonden vindt u op het themakanaal Werk en Inkomen :
www.sp.nl/werk/