h

Kamermeerderheid wil behoud rijksbijdrage Hart van Dieren

16 december 2008

Kamermeerderheid wil behoud rijksbijdrage Hart van Dieren

DEN HAAG/DIEREN - CDA, PvdA, ChristenUnie en SP willen dat de rijksbijdrage van 53 miljoen euro voor het verkeersproject Hart van Dieren behouden blijft.

De drie partijen hebben samen een meerderheid in de Tweede Kamer.

De vertegenwoordigers van de drie fracties hebben dit maandag gezegd tijdens een debat over het MIRT voor infrastructuur in de kamercommissie Verkeer. De discussie is nog gaande.

CDA en ChristenUnie willen ook inhaalsporen laten aanleggen in Dieren. De extra sporen zijn volgens de partijen nodig om het toenemende goederenvervoer op de lijn Arnhem-Zutphen de ruimte te geven.

De PvdA verbindt aan het behoud van de eerder toegezegde 53 miljoen euro wel de voorwaarde dat de bijgestelde oplossing van de gemeente Rheden voor de problemen met weg en spoor in Dieren voldoet aan eerder door het rijk gestelde criteria. CDA en SP stellen die voorwaarde niet.

De VVD, Partij voor de Vrijheid, GroenLinks en SGP hebben Dieren in hun bijdrage niet genoemd, D66 is voorstander van inperken van de rijksbijdrage aan Rheden.

Minister Eurlings komt later in het debat aan het woord.

De gemeente Rheden hoopt op een Kamermeerderheid voor behoud van het rijksgeld voor Hart van Dieren. Het aanvankelijke plan is wegens financiƫle tekorten van de baan, maar er ligt een alternatief dat 83 miljoen euro kost.

De afgelopen maanden sijpelden berichten door dat de regering een deel van het geld wil besteden aan andere verkeersprojecten in in de regio, zoals het nieuwe station in Arnhem.

(Bron: De Gelderlander 15 december 2008)

U bent hier