h

Naar Den Haag voor Hart van Dieren

9 december 2008

Naar Den Haag voor Hart van Dieren

Vanmiddag, dinsdag 9 december, zijn in Den Haag ruim 500 handtekeningen aangeboden aan de voorzitters van vaste kamercommissies die te maken hebben met Verkeer & Vervoer en Ruimtelijke Ordening.
De mensen die hun handtekening hebben gezet, wilden hiermee duidelijk maken dat het toegezegde geld om de verkeersproblemen in Dieren op te lossen (ruim 53 miljoen euro), behouden moet blijven voor Dieren. Want ook al zijn de plannen veranderd, de problemen (verkeer, geluid, vervuiling) zijn niet minder geworden.

handtekeningen aanbieden op het binnenhof
Twee Rhedense SP raadsleden, Henk Molenaar en Lyan van Vliet, waren aanwezig, evenals SP statenlid Agnes Lewe.
Na de officiële overhandiging van de handtekeningen door de burgemeester, konden we met Emile Roemer, SP kamerlid en verkeer- en vervoerdeskundige, nog even doorpraten over de problemen. We hebben hem ons eigen Hart van Dieren- rapport ‘Lucht je Hart’ van februari 2008 gegeven. Hieruit wordt in elk geval heel duidelijk dat 78% van de geïnterviewden vindt dat Dieren een verkeersprobleem heeft, en dat er 'iets' moet gebeuren. We denken dat dit rapport hem wat meer zicht op de problematiek geeft.
Daarnaast konden we hem een luchtfoto van de huidige knelpunten, en tekeningen van de mogelijke oplossingen (materiaal van de gemeente) laten zien, om de situatie te verduidelijken.
Komende maandag, 15 december, vindt de vergadering plaats waar de beslissing wordt genomen over de rijkssubsidie. Er wordt dan gesproken over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). We verwachten dat de SP daarin het rijk zal oproepen gedane toezeggingen na te komen.

Tot zover het positieve verhaal. Nu toch ook enige kritische, minder blije opmerkingen:
- het verhaal vandaag in De Gelderlander, dat Mw. van Haaren van de provincie, de petitie niet ondertekent, was erg slecht. Zowel qua inhoud, als qua timing. Blijkbaar is de samenwerking tussen gemeente en provincie nog steeds behoorlijk ingewikkeld, en wij vinden dat niet geruststellend!
- helaas, bijna alle raadsfracties waren aanwezig vandaag, alleen GemeenteBelangen niet. Jammer!
- en waar waren de Statenleden? Twee van de VVD, Agnes Lewe van ons, maar waar waren de statenleden van bijvoorbeeld CDA en PvdA? Teleurstellend!
- trouwens, de hoeveelheid handtekeningen was ook niet echt indrukwekkend. Waarom stond de oproep tot het tekenen van de petitie alleen op de website van GemeenteBelangen, het CDA en bij ons?
- De signeersessie op het Callunaplein afgelopen zaterdag was een regelrechte aanfluiting. De gemeente heeft voor €10 per uur twee studenten ingehuurd via studentenuitzendbureau ASA. Zij liepen, nauwelijks opvallend, met een klembord rond op het Callunaplein. Deze studenten waren niet of nauwelijks op de hoogte van de achtergronden van Hart van Dieren. Geen medewerkers van de gemeente dus, zoals de Gelderlander maandag meldde.

We wachten af wat er maandag gaat gebeuren.
TV Rijn-IJssel gaat het MIRT overleg van maandag 15 december rechtstreeks uitzenden, vanaf 10.15 uur. Ook via de internetsite van M-FM Streekradio zal het debat rechtstreeks te zien zijn.

Een verslag van Lyan van Vliet

bus van Hart van Dieren

U bent hier