h

SP Gelderland wil haalbaar en betaalbaar plan voor verkeersoplossingen in Dieren

4 april 2010

SP Gelderland wil haalbaar en betaalbaar plan voor verkeersoplossingen in Dieren

Gisteren spraken Provinciale Staten over het project Traverse Dieren.

De komende maanden wordt gewerkt aan het onderzoeken van de oplossingen die de problemen met de provinciale weg verhelpen. De Gelderse SP wil een haalbaar en betaalbaar plan voor de oplossing van de verkeersproblemen in Dieren. Dat plan moet op steun van de bevolking en de gemeenteraad kunnen rekenen.

SP-statenlid Alex Mink begon in de Statenvergadering eerst over de doelen van het project: "In het recente gekijf en gedoe tussen provincie en gemeente ging het niet meer over de problemen van mensen maar over bevoegdheden, budgetten, varianten en procedures. Terwijl Traverse Dieren toch op poten was gezet om de doorsnijding van het dorp door de provinciale weg, de files en oversteekproblemen op te lossen." De provincie gaat dit project zoals elk wegenbouwproject behandelen en gaat de komende maanden onderzoeken welke oplossing het beste is. Daarmee is de bestuursovereenkomst met Rheden waarin geregeld was wie wat moest doen definitief van tafel. Dat geldt ook voor de voorkeursvariant 3A - de lange tunnelbak door Dieren waar de N348 dan in verdwijnt. Die oplossing kost 20 miljoen extra en is te duur.

De SP gaf aan dat de uiteindelijke oplossing binnen het budget van 66 miljoen euro moet blijven. Mink: "De provincie moet kunnen rekenen op de bijdragen van het Rijk en de bijna zes miljoen euro die de gemeenteraad van Rheden nog moet vrijmaken. Die oplossing moet uiteindelijk ook op steun van de bevolking en de meerderheid van de gemeenteraad van Rheden kunnen rekenen, iets waaraan het dagelijks provinciebestuur nog hard moet gaan werken."

Een inpassingsplan om het project mogelijk te maken ziet de SP vooralsnog niet zitten. De gemeenteraad van Rheden moet in meerderheid aangeven dat de provincie een inpassingsplan moet maken want in principe zou de oplossing ook via een bestemmingsplan gerealiseerd kunnen worden.

SP-statenlid Alex Mink: “ik wil het komende halfjaar niets meer horen over geruzie en gedoe. Er moet worden gewerkt aan een oplossing die Dieren weer bijeen brengt en bereikbaar maakt!”.

Lees ook het artikel op Regiobode.nl.

U bent hier