h

SP Gelderland over goederenvervoer: 'Laat de goederentreinen varen!'

18 februari 2011

SP Gelderland over goederenvervoer: 'Laat de goederentreinen varen!'

In het verkiezingsprogramma van de Gelderse SP wordt de nodige aandacht besteed aan het onderwerp goederenvervoer.

GoederentreinIn veel Gelderse (en Overijsselse) gemeentes zijn nog altijd grote zorgen over de plannen voor de toename van het aantal goederentreinen over bestaand spoor. De SP heeft zowel lokaal in Rheden als provinciaal in diverse dorpen en steden actie gevoerd tegen de plannen. De leus van de SP geeft meteen onze alternatieven aan: Laat de goederentreinen varen!

Uit het SP verkiezingsprogramma 'Grote schoonmaak in Gelderland', hoofdstuk 2:
Vervoer over de weg levert de nodige problemen op zoals dichtslibbende wegen, luchtverontreiniging en geluidsoverlast. En ook vrachttreinen veroorzaken steeds meer overlast. De plannen om tientallen goederentreinen per dag naar de IJssel- en Twentelijn te verplaatsen zijn rampzalig voor dorpen en mensen die langs het spoor wonen (van Elst via Arnhem en Velp uiteindelijk richting Oldenzaal). Zij worden dan geconfronteerd met enorme overlast terwijl er nauwelijks geld is voor aanpassingen en het spoor op slot gaat. Daarom wil de SP meer aandacht voor de binnenvaart.
De SP zette de problemen met de goederentreinen als een van de eersten op de agenda en voerde met bewoners actie tegen de komst van de goederentreinen. Zo boden wij 4.300 handtekeningen van bewoners bij de Tweede Kamer aan.

Protest Goederentreinen

De provincie kan zich het beste richten op de binnenhavens langs de grote rivieren en kanalen. Er zijn enkele kansrijke binnenhavens in Gelderland die een opknapbeurt kunnen gebruiken en waar groei mogelijk is. Het is daarvoor wel nodig dat de binnenhavens over weg en water goed bereikbaar zijn zonder overlast te veroorzaken. De provincie kijkt met andere overheden en de binnenvaartsector naar maatregelen om de binnenvaart schoner en milieuvriendelijker te maken.

Kijk voor het laatste nieuws op www.ijssellijn.info.

U bent hier