h

SP Rheden vraagt aandacht voor leegstand

26 maart 2011

SP Rheden vraagt aandacht voor leegstand

Op zaterdag 26 maart heeft de Rhedense SP een “Leegstandsprotest” gehouden in Rheden.

Leegstand in Rheden

In de afgelopen maanden heeft de afdeling Rheden van de SP een aantal keer de wijk rond de Dekamarkt in Rheden bezocht. De SP-ers hebben met een groot aantal bewoners kunnen praten over die wijk, met name of er problemen spelen.

Uit die gesprekken is gebleken dat een meerderheid van de mensen tevreden is met de wijk en geen problemen ervaart. Opvallend is wel dat een aantal bewoners aangaf problemen te hebben met de leegstand van huurwoningen. Woningbouwcorporatie Vivare heeft besloten om een gedeelte van de voorraad huurwoningen in Rheden te verkopen.

Leegstandsprotest RhedenOngeveer de helft van de bewoners die wij hebben gesproken, geeft aan wel moeite te hebben met die leegstand. Mensen hebben last van de slecht onderhouden tuinen, hebben moeite met het gegeven dat die woningen nu niet verhuurd worden aan bijvoorbeeld starters. Ook geeft een aantal bewoners aan dat de leefbaarheid van de buurt door de leegstand wel wat achteruit gaat.

De SP Rheden heeft ook aan Vivare gevraagd wat hun standpunt is over het verkopen van huurwoningen. Vivare geeft in hun beantwoording aan dat ze sociale huurwoningen verkopen zodat ze met dat geld kunnen investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw. Het is volgens Vivare wel merkbaar dat de koopmarkt is teruggelopen en daardoor staan woningen wat langer te koop. Iedere maand wordt bekeken of het nog nodig/nuttig is om de lege woningen in de verkoop te houden en zo niet, dan worden deze teruggenomen in de verhuur. Een woning staat volgens Vivare maximaal 1 jaar te koop.

De Rhedense afdeling van de SP heeft grote moeite met dit beleid. Op zaterdag 26 maart heeft de afdeling dit kenbaar gemaakt door in de tuinen van de woningen die te koop staan, borden neer te zetten met “Leegstandsprotest”.

Leegstand in Rheden

De SP-ers zijn van mening dat het verkopen van huurwoningen niet strookt met de ontwikkelingen die je op dit moment ziet. Meer mensen zijn op zoek naar een huurwoning. De wachttijd voor een appartement is in de gemeente Rheden circa 4 á 5 jaar en voor een eengezinswoning circa 7 á 8 jaar. Het wordt voor (jonge) starters steeds moeilijker om een huis te kopen, als er dan ook nog eens minder huurwoningen beschikbaar zijn voor die doelgroep, dan wordt het voor hen wel erg moeilijk gemaakt om een woning te vinden. In het jaarverslag 2010 van Vivare is te lezen dat ze, ondanks dat hun woningen minder lang te koop staan dan vergelijkbare panden, zelf deze ontwikkeling ook erkennen.
Bovendien staan woningen nu veel langer te koop dan een paar jaar geleden. Dat leidt er toe dat ook de huurwoningen die te koop staan erg lang leegstaan, volgens sommige buurtbewoners soms meer dan een jaar! Met de druk die al op de (huur-) woningmarkt is, is dat een slechte zaak.

Vivare geeft aan dat er op dit moment in Rheden zelf 9 huurwoningen te koop staan, daarnaast staan er 5 te koop in Velp en 2 in Dieren. De SP Rheden gaat de komende tijd nauwlettend in de gaten houden of deze woningen inderdaad op tijd worden teruggenomen in de verhuur en hoeveel woningen er daadwerkelijk gedurende lange tijd leegstaan.

Leegstand in Rheden

U bent hier