h

Rheden stemt (toch) tegen bestuursakkoord!

3 juni 2011

Rheden stemt (toch) tegen bestuursakkoord!

Er wordt momenteel veel gesproken over het bestuursakkoord.

Dit akkoord tussen het rijk en gemeenten, provincies en waterschappen levert de nodige discussie op. In het akkoord wordt voorgesteld om diverse taken van het rijk over te dragen aan lagere overheden, zoals gemeenten.

Op 31 mei jl. sprak de gemeenteraad van Rheden ook over het bestuursakkoord. Het Rhedens college stelde voor om in te stemmen met het akkoord. Het college noemde hiervoor enkele argumenten: het akkoord biedt duidelijkheid en financiële zekerheid, bij een tegenstem zijn we weer terug bij nul en wordt het misschien nog slechter, en de wetsvoorstellen en decentralisatietaken blijven hoe dan ook op tafel. Het college gaf ook aan dat het zich niet inhoudelijk in het bestuursakkoord had verdiept en dat het geen verdediging van welk rijksbeleid ook op zich wenste te nemen.

De verschillende fracties in de raad hadden gelukkig een andere mening. Een meerderheid sprak zich uit tegen het bestuursakkoord. Zo werden door bijna alle partijen grote zorgen geuit over de gevolgen voor de sociale werkvoorziening. Ook het feit dat de gemeenten wel meer taken krijgen, maar beduidend minder geld, is geen goed idee. De conclusie was duidelijk: de raad stemt in meerderheid tegen het akkoord en die tegenstem moet het college op het congres van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) op 8 juni uitbrengen.

De VVD was overigens de enige partij, die voor het bestuursakkoord stemde. Deze partij koos liever voor de zogenaamde zekerheid, zoals ook het college al had genoemd. De SP vindt deze argumentatie onbegrijpelijk. Het is duidelijk dat dit akkoord veel financiële risico’s en onzekerheid met zich mee brengt. Voor de VVD en VVD-wethouder (portefeuille financiën) was financiële duidelijkheid dus dé reden om voor het akkoord te stemmen, ook al betekent dat een negatieve financiële situatie voor de eigen gemeente…

Daarnaast worden gemeentes met dit akkoord medeverantwoordelijk voor het op korte termijn uitvoeren van grote bezuinigingen op de kwetsbare mensen in onze samenleving, op de zorg, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid. De SP vindt dat gemeenten onterecht worden opgezadeld met een substantieel deel van de bezuinigingen van de rijksoverheid. Tijdens het VNG-congres voert de SP ook nog actie tegen het bestuursakkoord.

Lees hieronder de bijdrage van de SP :

“In een brief van 1 december 2010, naar aanleiding van een raadsbreed aangenomen motie, aan het ministerie van sociale zaken schrijft het College: ‘Als gemeente willen wij graag blijven investeren in onze burgers. We kunnen dit echter onmogelijk uitvoeren door de bezuinigingen op meerdere budgetten zoals de WSW, het participatiebudget en het gemeentefonds. Wij vragen u dan ook in de komende jaren voldoende middelen ter beschikking te stellen aan gemeenten voor het opvangen van de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen.’

Op al deze genoemde onderwerpen zal ingrijpend worden bezuinigd en toch stelt het college van Rheden voor ons in te stemmen met het bestuursakkoord. De SP heeft veel kritiek op het voorliggende akkoord, maar zal zich beperken tot een vijftal punten:
1- Wij zijn geen voorstander van de zgn. huishoudtoets, die wordt ingevoerd binnen de nieuwe wet Werken naar Vermogen. Die toets houdt in dat het inkomen van een thuiswonend kind invloed zal hebben op de uitkering van een ouder. Als kind van gehandicapte ouders, zul je dus je eigen verdiende geld moeten inzetten om je ouders te onderhouden. Of moeten deze ouders maar overwegen om hun kind uit huis te zetten…

2- Er wordt al in 2012 400 miljoen euro bezuinigd op de re-integratiebudgetten. We zijn ook niet blij met het middel van loondispensatie. Hierdoor wordt voor mensen de mogelijkheid gecreëerd om maar liefst 9 jaar onder het minimumloon te werken. De SP vindt dit asociaal.

3- De zorgen over bezuinigingen op de sociale werkvoorziening zijn al eerder door ons genoemd. Ook hier wordt te weinig geld meegeleverd, per jaar zal het tekort voor alle gemeenten samen al 230 miljoen zijn. Dit wordt dus echt een groot probleem. Veel mensen komen zo achter de geraniums terecht.

4- Gemeenten krijgen per 2016 de verantwoordelijkheid over verschillende jeugdzorgtaken. Hierbij kan volgens het kabinet miljoenen bezuinigd worden, wanneer ook in deze sector de marktwerking wordt geïntroduceerd. Gezien de ervaringen met marktwerking in de thuiszorg, zien wij dit somber tegemoet.

5- De AWBZ-taken gaan per 2012/2014 naar de gemeenten (WMO). Ook hier is weer sprake van 5% efficiency korting op het budget en de invoering van financiële prikkels, marktwerking dus…

Kort samengevat: Meer taken, minder geld. Dat gemeenten sommige zaken beter kunnen uitvoeren dan de landelijke overheid, daar zijn wij het mee eens. Maar aan dit akkoord kleven gigantische financiële risico’s voor gemeenten en zij worden medeverantwoordelijk voor het op korte termijn uitvoeren van grote bezuinigingen op de kwetsbare mensen in onze samenleving, op de zorg, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid. Hiermee worden de gemeenten opgezadeld met een substantieel deel van de bezuinigingen van de rijksoverheid. Het zal duidelijk zijn dat de SP niet kan instemmen met dit akkoord.”

Lees meer op http://www.armoedewerktniet.nl/

U bent hier