h

Verkoop huurwoningen: doen of niet doen?

6 september 2011

Verkoop huurwoningen: doen of niet doen?

De SP Rheden maakt zich al geruime tijd grote zorgen over de verkoop van huurwoningen door Vivare binnen de gemeente Rheden. De afdeling heeft hier gesprekken over gevoerd met een aantal omwonenden van die leegstaande woningen en heeft hier ook contact over gehad met woningbouwcorporatie Vivare.

Vivare geeft, naar aanleiding van vragen van de SP, in hun beantwoording aan dat ze sociale huurwoningen verkopen, zodat ze met dat geld kunnen investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw. Het is volgens Vivare wel merkbaar dat de koopmarkt is teruggelopen en daardoor staan woningen wat langer te koop. Iedere maand wordt bekeken of het nog nodig/nuttig is om de lege woningen in de verkoop te houden en zo niet, dan worden deze teruggenomen in de verhuur. Een woning staat volgens Vivare maximaal 1 jaar te koop. Wij hebben echter recentelijk nog vast kunnen stellen dat er enkele woningen veel langer dan een jaar te koop staan. Zo stonden 2 huurwoningen al ruim een jaar in de stille verkoop en bij die woningen staan sinds een aantal weken pas de Te Koop-borden in de tuin. Dit betekent dat die woningen dus flink langer dan 1 jaar leegstaan.

De SP Rheden heeft Vivare gevraagd hoe dit kan. Naar aanleiding van deze vragen, heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Vivare en de SP Rheden. In dit gesprek heeft Vivare uitgelegd wat de reden is van het verkopen en wat de doelstellingen zijn. Zo geeft Vivare aan, dat zij het geld van de verkoop echt nodig heeft om weer nieuwe woningen te kunnen bouwen. Ze moeten tegenwoordig hun “eigen broek ophouden” en dus zeggen ze de opbrengsten van verkoop nodig te hebben. Er zouden in totaal 200 woningen door Vivare per jaar verkocht moeten worden, in het gehele gebied waar Vivare woningen heeft. In tijden dat de verkoop moeilijker loopt, zoals het afgelopen jaar, kan dit dus betekenen dat er meer dan die 200 huurwoningen te koop staan, om uiteindelijk wel de doelstelling van 200 verkopen te halen. Vivare heeft wel aangegeven dat zij streeft naar zo min mogelijk leegstand en dat ze woningen zo snel mogelijk willen verkopen. Op dit moment staan er ongeveer 26 huurwoningen in de gemeente Rheden te koop. Vivare heeft toegezegd wat structureler te gaan kijken naar de staat van onderhoud van deze woningen, regelmatiger te gaan beoordelen of de woningen niet terug de verhuur in moeten en tevens hebben ze toegezegd dat ze ook beter zullen kijken naar de staat van onderhoud van de tuinen en die zo nodig opknappen.

leegstandsprotest

De SP staat kritisch tegenover grootschalige verkoop van sociaal bezit, om de volgende redenen:
- het aanbod aan huurwoningen loopt steeds verder terug. De mensen, die zijn aangewezen op een huurwoning, krijgen minder keus en moeten steeds langer wachten op een huurwoning;
- bij verkoop van de beste woningen (vaak de schaarse eengezinswoningen) loopt niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit van het aanbod terug;
- bij verkoop van de slechtste woningen worden de kopers opgezadeld met toekomstige renovatiekosten, die ze vaak niet kunnen betalen;
- in tegenstelling tot andere partijen stellen wij eigen woningbezit niet boven huren; die mening wordt ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek; het misverstand dat kopen beter zou zijn dan huren ontstond doordat de gemiddelde eigen woningbezitter veel meer verdient dan de gemiddelde huurder; als je huurders en kopers met een gelijk inkomen vergelijkt is er geen verschil in sociaal gedrag;
- bij verkoop van een huurwoning aan huishoudens met een betrekkelijk laag inkomen ontstaan relatief vaak financiële problemen na tegenslag, zoals ontslag, arbeidsongeschiktheid of echtscheiding.

Daarnaast heeft de SP Rheden ook grote moeite met het tijdstip waarop in Rheden deze woningen in de verkoop worden gezet en de hoeveelheid huurwoningen die daar te koop staan. Sinds het ontstaan van de economische crisis zie je dat de verkoop van woningen terugloopt, terwijl de vraag naar huurwoningen toeneemt. Gemiddeld moeten mensen in onze gemeente 7 á 8 jaar wachten op een eengezinswoning en daar worden er nu ook nog eens een aantal van verkocht. Waarom dan juist op dit moment een relatief groot aantal huurwoningen verkopen vraagt de SP zich af. Je zou als woningbouwcorporatie ook rekening moeten houden met de marktsituatie.
Ook de gemeente heeft hierin, weliswaar een beperkte, rol te spelen. De overheid moet erop toezien dat er voor alle groepen inkomens woningen beschikbaar zijn, dus ook voor mensen met een lager inkomen. Door landelijke ontwikkelingen wordt het kopen van een woning voor meer mensen onmogelijk en zullen meer mensen willen gaan huren. De gemeente en de woningbouwcorporatie zouden op deze ontwikkeling in moeten spelen en er dus voor moeten zorgen dat er dus voldoende (betaalbare) huurwoningen beschikbaar zijn. In de gemeenteraad pleit de SP-fractie bij woningbouwprojecten dan ook steevast voor een voldoende hoog percentage (bij voorkeur minimaal 50%) aan betaalbare (huur)woningen.

overzichtleegstand

Is de SP helemaal tegen verkoop? Nee, dat niet. Maar het moet zorgvuldig doordacht zijn en met waarborgen omkleed. De SP heeft een grote voorkeur voor verkoop in maatschappelijk gebonden eigendom (bv. Koopgarant), omdat dit extra waarborgen geeft als de eigenaar/bewoner in financiële problemen komt en ervoor zorgt dat de woning bij doorverkoop beschikbaar blijft in het sociale segment. De SP is van mening dat bij verkoop de nieuwe eigenaren altijd een onderhoudsplan moeten ontvangen, zodat zij precies weten waar ze aan toe zijn welk onderhoud ze de komende jaren zouden moeten verrichten aan hun huis. Verkoop van huurwoningen kan dus, mits het beperkt wordt gedaan en er zeer nauwkeurig wordt gekeken naar de huidige marktomstandigheden, het aantal huurwoningen dat beschikbaar is voor huurders en hoe de verhouding (betaalbare sociale) huurwoningen en koopwoningen na verkoop is.

Kortom, de SP Rheden maakt zich zorgen over de huidige ontwikkelingen in de gemeente Rheden. Het lijkt erop dat er door zowel gemeente als Vivare te weinig rekening wordt gehouden met mensen met een lager inkomen. Er moeten voldoende betaalbare woningen voor deze groep beschikbaar zijn en met de huidige ontwikkelingen lijkt het erop dat de wachttijden voor een huurwoning alleen maar zullen toenemen. De socialisten zullen deze ontwikkelingen, lokaal en landelijk, dan ook nauwlettend in de gaten blijven houden.

U bent hier