Programma 2014-2018
Hfdst 2c – Wonen
In de jaren negentig zijn de woningbouwcorporaties door overheidsbeleid in de rol van winstmakende projectontwikkelaar gedwongen. Zij hebben daardoor hun oorspronkelijke taak, zorgen voor voldoende sociale volkshuisvesting, uit het oog verloren. Corporaties zijn steeds meer dure woningen gaan bouwen, ten koste van sociale woningen. Het wordt voor huurders steeds moeilijker om aan een huurwoning te komen, ook door de zogenaamde “(ver)huurdersheffing/gluurverhoging”
Daarnaast is er sprake van een zogenaamde “gluurverhoging”: vanaf 1 juli 2013 mogen de huren voor mensen met hogere inkomens en middeninkomens sterker stijgen. Deze maatregel is bedoeld om het zogenaamde scheefwonen tegen te gaan. Mensen komen hierdoor minder makkelijk in aanmerking voor een huurwoning. De SP noemt deze maatregel ‘gluurverhoging’ omdat woningbouwcorporaties hiervoor inzage krijgen in de inkomens van huurders.
De SP volgt de ontwikkelingen op het gebied van woningbouwplannen altijd nauwlettend. Indien nodig gaat de SP in gesprek met woningbouwcorporatie Vivare, om zaken te verhelderen en aan te kaarten. Daarnaast gaat de SP regelmatig in gesprek met bewoners, zoals over de sloopplannen rondom het Van Kolplein in Velp.
- De meettijd (woonduur/inschrijfduur) voor een eengezinswoning bedraagt ca. 10 jaar.
- Sinds 2005 zijn er 175 huurwoningen verkocht.
- 20% van de woningvoorraad mag bestemd worden voor duurdere verhuur. Op dit moment worden er 102 woningen onder de noemer “Vivare Select” verhuurd (huurprijs boven huurtoeslaggrens €681,02).
- Voldoende betaalbare huurwoningen; Het aantal betaalbare huurwoningen mag in onze gemeente niet minder worden.
- Gemeenteraad heeft zeggenschap over de prestatieafspraken tussen gemeente en woningbouwcorporatie.
- Bij nieuwbouw minimaal 50% betaalbare huurwoningen per project.
- Verkoop van huurwoningen kan alleen als de huidige huurder de woning wil kopen en gebeurt in maatschappelijk gebonden eigendom. Woningen mogen niet langer dan een half jaar te koop staan en worden anders weer terug in de verhuur genomen.
- De inspraak van huurders op het beleid en de samenstelling van het bestuur van woningcorporaties worden versterkt.
- Bij nieuwbouw, inbreidingsplannen en herstructurering worden bewoners en omwonenden al in een vroeg stadium betrokken bij mogelijke plannen. Inzet daarbij is een zo breed mogelijk draagvlak bij bewoners.
- Een Bureau Overlast, waarin samengewerkt wordt tussen woningbouwcorporaties, verhuurders, maatschappelijk werk, GGZ en wijkagenten. Doel is om overlastveroorzakers aan te pakken, zo nodig gecombineerd met hulpverlening.
- Voldoende levensloopbestendige woningen in iedere wijk, bij nieuwbouw van huurwoningen wordt hier ook rekening mee gehouden.
- Aandacht voor de woonbehoefte van studenten, starters en senioren.
- Bij nieuwbouw en renovatie wordt uitgegaan van energiezuinig bouwen.
- Respect hebben voor de natuur bij bouwprojecten, in het bijzonder aan de randen van onze gemeente.