h
Programma 2014-2018

Hfdst 2c – Wonen

In de jaren negentig zijn de woningbouwcorporaties door overheidsbeleid in de rol van winstmakende projectontwikkelaar gedwongen. Zij hebben daardoor hun oorspronkelijke taak, zorgen voor voldoende sociale volkshuisvesting, uit het oog verloren. Corporaties zijn steeds meer dure woningen gaan bouwen, ten koste van sociale woningen. Het wordt voor huurders steeds moeilijker om aan een huurwoning te komen, ook door de zogenaamde “(ver)huurdersheffing/gluurverhoging” 

 
De woningbouwcorporaties moeten samen 1,7 miljard euro per jaar betalen aan nieuwe belastingen (verhuurdersheffing). Hierdoor zullen de huren gaan stijgen en kunnen de corporaties minder investeren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel huren maximaal worden verhoogd.       

Daarnaast is er sprake van een zogenaamde “gluurverhoging”: vanaf 1 juli 2013 mogen de huren voor mensen met hogere inkomens en middeninkomens sterker stijgen. Deze maatregel is bedoeld om het zogenaamde scheefwonen tegen te gaan. Mensen komen hierdoor minder makkelijk in aanmerking voor een huurwoning. De SP noemt deze maatregel ‘gluurverhoging’ omdat woningbouwcorporaties hiervoor inzage krijgen in de inkomens van huurders. 

Woningbouwcorporaties moeten zich meer gaan richten op hun kerntaken: het bouwen, beheren en verhuren van betaalbare huurwoningen. Corporaties zijn bij voorkeur kleinschalig en huurders krijgen meer zeggenschap. Door te zorgen voor goed onderhoud van de woningen, blijft de wijk een aantrekkelijke plaats om te wonen. Daarnaast spelen ze ook een rol in het leefbaar houden van wijken. De woningbouwcorporatie heeft ook een signaleringsfunctie als er sprake is van overlast. In geval van overlast wordt contact gezocht met het Bureau Overlast.
 
In Nederland worden steeds meer huurwoningen gesloopt. Vooral in naoorlogse wijken worden onder de noemer ‘herstructurering’ veel betaalbare huurwoningen vervangen door duurdere huur- en koopwoningen. Door het sloopgrage gedrag van woningbouwcorporaties neemt het aandeel betaalbare huurwoningen af. Een ander gevolg van uitgebreide sloop is dat ook de sociale samenhang uit de buurten wordt gesloopt. Naast sloop besluiten steeds meer woningbouwcorporaties om een gedeelte van de huurwoningen te verkopen. Dit kan tot gevolg hebben, dat er veel woningen te koop en leeg staan, en dus niet worden verhuurd. Verkoop van huurwoningen mag alleen in maatschappelijk gebonden eigendom. 
 
Maatschappelijk gebonden eigendom: Dit houdt in dat de koper van de huurwoning deze later niet zomaar op de vrije markt mag aanbieden. De woning moet aan de woningbouwcorporatie worden aangeboden, zodat deze kan besluiten de woning weer toe te voegen aan de huurvoorraad.
 
In de gemeente Rheden is behoefte aan goede en betaalbare woningen. Wijken en dorpen moeten een gevarieerde opbouw hebben van koop- en huurwoningen in verschillende prijsklassen met een diversiteit aan bewoners. Tweedeling tussen rijke en arme wijken of dorpen is ongewenst en moet tegengegaan worden. Het is de taak van de gemeente om te zorgen voor passende woonruimte voor mensen die daar zelf niet in kunnen voorzien.
 
De SP maakt zich hard voor al deze punten, maar beseft ook dat de gemeente nu helaas weinig invloed heeft op de activiteiten van woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars. Het kan echter niet zo zijn dat de wensen van projectontwikkelaars de raad belemmeren kaders te stellen.  De gemeente moet weer de mogelijkheid krijgen om regie te voeren over het woningbouwbeleid. De gemeenteraad speelt een nadrukkelijke rol bij het opstellen van de prestatieafspraken tussen gemeente en woningbouwcorporatie. Hierin wordt vastgelegd wat de omvang moet zijn van de voorraad huur in de categorieën sociale huurwoningen en niet-sociale huurwoningen.
 

De SP volgt de ontwikkelingen op het gebied van woningbouwplannen altijd nauwlettend. Indien nodig gaat de SP in gesprek met woningbouwcorporatie Vivare, om zaken te verhelderen en aan te kaarten. Daarnaast gaat de SP regelmatig in gesprek met bewoners, zoals over de sloopplannen rondom het Van Kolplein in Velp. 

Recente cijfers van Vivare laten het volgende zien:
  • De meettijd (woonduur/inschrijfduur) voor een eengezinswoning bedraagt ca. 10 jaar. 
  • Sinds 2005 zijn er 175 huurwoningen verkocht.
  • 20% van de woningvoorraad mag bestemd worden voor duurdere verhuur. Op dit moment worden er 102 woningen onder de noemer “Vivare Select” verhuurd (huurprijs boven huurtoeslaggrens €681,02).
Wat willen wij: 
  • Voldoende betaalbare huurwoningen; Het aantal betaalbare huurwoningen mag in onze gemeente niet minder worden. 
  • Gemeenteraad heeft zeggenschap over de prestatieafspraken tussen gemeente en woningbouwcorporatie.
  • Bij nieuwbouw minimaal 50% betaalbare huurwoningen per project.
  • Verkoop van huurwoningen kan alleen als de huidige huurder de woning wil kopen en gebeurt in maatschappelijk gebonden eigendom. Woningen mogen niet langer dan een half jaar te koop staan en worden anders weer terug in de verhuur genomen.
  • De inspraak van huurders op het beleid en de samenstelling van het bestuur van woningcorporaties worden versterkt.
  • Bij nieuwbouw, inbreidingsplannen en herstructurering worden bewoners en omwonenden al in een vroeg stadium betrokken bij mogelijke plannen. Inzet daarbij is een zo breed mogelijk draagvlak bij bewoners.
  • Een Bureau Overlast, waarin samengewerkt wordt tussen woningbouwcorporaties, verhuurders, maatschappelijk werk, GGZ en wijkagenten. Doel is om overlastveroorzakers aan te pakken, zo nodig gecombineerd met hulpverlening.
  • Voldoende levensloopbestendige woningen in iedere wijk, bij nieuwbouw van huurwoningen wordt hier ook rekening mee gehouden.  
  • Aandacht voor de woonbehoefte van studenten, starters en senioren.
  • Bij nieuwbouw en renovatie wordt uitgegaan van energiezuinig bouwen. 
  • Respect hebben voor de natuur bij bouwprojecten, in het bijzonder aan de randen van onze gemeente.

U bent hier